Minority SafePack: Cseke Attila Bályokon és Berettyószéplakon gyűjtötte az aláírásokat

Javában zajlik Bihar megyében a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés papír alapú aláírásgyűjtési kampánya. Az elmúlt napokban Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, a Szövetség Bihar Megyei Szervezetének elnöke is elkísérte az önkénteseket, házról házra járva népszerűsítették az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója által jegyzett kezdeményezést, amelynek célja meggyőzni az Európai Uniót arról, hogy találjon megoldást az őshonos kisebbségekhez tartozó mintegy 60 millió polgár kultúrájának védelmére.

„Azt szeretnénk, hogy az őshonos kisebbségek ügyének rendezése ne csupán tagállami, hanem európai uniós hatáskör legyen. A nyugat-európai államok többé-kevésbé rendezték a kisebbségek ügyét, a közép-kelet-európai államok azonban folyamatosan azzal hencegnek, hogy modellértékű, ahogyan a nemzeti kisebbségét helyzetét rendezték, mi kisebbségi lakosok viszont nem ezt tapasztaljuk. Bályokon és Berettyószéplakon elmondtuk az embereknek, hogy aláírásunkkal azt támogatjuk, hogy Románia uniós nyomásra tartsa be az EU-hoz való csatlakozásakor tett ígéreteit, tartsa tiszteletben a kisebbségek jogait. Mindkét község lakói nyitottan fogadták a kezdeményezést, hiszen tapasztalják, látják, olvassák, hogy az állam elzárkózik problémáink elől” – mondta Cseke Attila.

Az RMDSZ szenátora, a Bihar megyei szervezet elnöke a 2018-as magyarországi országgyűlési választásokra való regisztráció lehetőségéről is tájékoztatta a bályokiakat és berettyószéplakiakat. „A jövő évi magyarországi választások eredménye az erdélyi magyarok számára is fontos, lehetőségük lesz beleszólni abba, hogy milyen irányt vegyen a magyar nemzetpolitika. Emellett, a szavazáson való részvétel az összetartozás kifejezése is” – hangsúlyozta Cseke Attila.

Leave a Reply