Betegközpontú törvénymódosító javaslatot iktatott az RMDSZ (AUDIO)

„Mindenkinek, aki az egészségügyi biztosítást befizeti, alapvető joga, hogy ingyenesen részesüljön bizonyos egészségügyi szolgáltatásokban. Mégis, nem minden szakorvos állíthat ki igazolást betegszabadságra, küldő papírt ingyenes laborvizsgálatra, röntgenre, vagy írhat fel ingyenes és támogatott gyógyszereket. Legtöbbször vissza kell menni a családorvoshoz csak azért, hogy ő is felírja ugyanazt a gyógyszert, amit kezelésként a szakorvos már megállapított azok után, hogy már sort állt, és fizetett a konzultációért. Ennek a problémának az orvoslására dolgoztam ki törvénymódosító javaslatot” – nyilatkozta Vass Levente RMDSZ-es képviselő azt követően, hogy László Attila szenátorral közösen az egészségügyi reform törvényhez jogszabály-módosító javaslatot nyújtottak be az RMDSZ nevében. A Szövetség tervezete törvényszintjére emelné azt, hogy minden végzős szakorvos betegszabadságot, orvosi küldő papírt, illetve ingyenes és kompenzált receptet írhasson fel, a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár pedig köteles legyen szerződést aláírni velük azon szolgáltatások térítésére.

Dr. Vass Levente, a képviselőház egészségügyi bizottságának tikára elmondta: a jelenlegi törvény értelmében egy frissen szakvizsgázott orvos nem köteles arra, hogy szerződési viszonyban álljon a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral (biztosítóházzal) ahhoz, hogy járóbeteg rendelőt nyisson. Sok esetben nincs is lehetősége arra, hogy szerződést kössön a biztosítóházzal, hiszen a szerződéskötéseket követően szakvizsgázik, hónapokat kell várakozzon, vagy nem hagyják jóvá az ingyenes konzultációkra, ultrahangvizsgálat elvégzésére megkötendő szerződést közte és a biztosítóház között. Ugyanakkor, sajnálatos módon ez által korlátozzák a kompenzációra jogosító küldő papír, ingyenes és támogatott gyógyszerrecept, illetve a betegszabadság kiállításának a jogát is.  Így azonban páciensei elesnek még attól a lehetőségtől is, hogy az orvosi vizsgálat költségeinek saját zsebből történő fedezése mellett, ingyenes küldő papírt kapjanak egy esetleges komputertomográfia elvégzésére, kompenzált receptre való jogosultságra, amelyek őket amúgy megilletnék. A Maros megyei képviselő kiemelte: „a szakorvos rendelkezik a legmegfelelőbb kompetenciával arra, hogy eldöntse, egy betegének laborvizsgálatra van szüksége vagy sem a diagnózis meghatározása érdekében, vagy éppen szüksége lenne egy másik szakvéleményezésére. Jelenleg a biztosított újra a családorvosához kell forduljon küldő papírért, és hosszú sorokat kell kiállnia az állam által támogatott szakrendelőkben is, ahol ezeket a vizsgálatokat felírhatják vagy végzik. Vagy fizethet azért a szolgáltatásért, ami egyébként ingyen járna neki.” Az RMDSZ-es képviselő hozzátette, a Szövetség által kezdeményezett jogszabály-módosítás értelmében a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár, a szakorvos kérésére, köteles lenne mindenkivel szerződést kötni erre a három szolgáltatásra.

Az RMDSZ szakpolitikusának véleménye szerint a törvénymódosító javaslat csökkentené az állam által finanszírozott klinikák zsúfoltságát is, hiszen azokban sokszor igencsak nehéz időpontot kérni egy-egy szakorvoshoz. Ugyanakkor a családorvosok rendelőjében sem kellene hosszú sorokat kiállni, ha más szakorvos is kiírhatja az igazolást, a küldő papírt, vagy a receptet, amire szükség van.

Vass Levente szerint azon túl, hogy a jelenlegi törvény korlátozza a páciensek jogait, a fiatal szakorvosok elvándorlását is eredményezi: „mi azt szeretnénk, hogy a végzős orvosok itthon találjanak munkát, hiszen így is szakorvoshiány van. A ma benyújtott törvénymódosító javaslat a fiatal orvosok itthon maradását is szolgálja.”

Vass Levente nyilatkozata hang formájában ITT érthető el.

Leave a Reply