Ambrus Izabella a MAKOSZ-os középiskolások képzésén: egymást segítve, és nem kirekesztve, kell dolgoznotok a közösségért

Ambrus Izabella, az RMDSZ parlamenti képviselője a MAKOSZ (Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége) 5. Országos Képzési Hétvégéjének megnyitóján Brassóban úgy fogalmazott: a jelenlévő fiataloknak az a feladata, hogy egymást segítve, és nem kirekesztve, dolgozzanak a közösségért. „Mindenkinek megvan a helye ebben a kis erdélyi magyar közösségünkben, mi nem fordulhatunk egymás ellen, nem lehetünk egymás ellenségei, főleg nem 2017-ben, amikor jövőre a száz éves Románia évfordulója lesz. Türelmesebbek kell lennünk a többséggel szemben, nem hagyhatjuk, hogy a személyes nézeteltérések beárnyékolják a közös ügyünket” − hangsúlyozta.

Úgy értékelt, az RMDSZ a rendszerváltás óta az egyetlen olyan politikai alakulat, amely megmaradt a politikai porondon Romániában, hiteles és megbízható partner volt minden esetben. Az elmúlt évben egy nagyarányú generációváltás történt az RMDSZ-frakcióiban, így, mint mondta, nagy feladat hárul rájuk, új képviselőkre: megszerettetni a fiatalabb generációkkal a politikát, valamint felnőni azokhoz a kihívásokhoz, amelyeket a mostani közhangulat teremt.

Szerinte nem könnyű feladat ma politikusnak lenni olyan körülmények között, hogy eluralkodik a nacionalista retorika, amikor párbeszéd nélkül sepernek le az asztalról olyan törvénykezdeményezéseket, amelyek valós és nemzetközi egyezményekben foglalt jogokat emelnének be a romániai törvénykezésbe. „De meggyőződésem, hogy kitartó munkával és a azzal a tudattal, hogy a következő generáció, azaz ti is azért fogtok tenni, hogy itthon jobban boldoguljunk, sikerrel fogunk járni” – mondta.

Leave a Reply