Vass Levente: konstruktív javaslatokra, nem pedig minisztereket leváltó indítványokra van szükség a romániai egészségügyi rendszerben (AUDIO)

„Amikor egy kormányzó párt politikai programjában az egészségügyi rendszerben vállaltakat és ezek megvalósításait elemezzük, akkor először azok hatásosságát, hatékonyságát, igazságosságát és fenntarthatóságát kell alapul vennünk, de Romániára való tekintettel az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférhetőséget és a hozzáférhetőség növelését is egyaránt figyelembe kell venni. Ezen alapelvek megkerülésével végzett felmérések nem nyújtathatnak teljes képet az épp aktuális állapotokról. Továbbá, így konstruktív javaslatokat sem lehet megfogalmazni az egészségügyben tervezett reformok kivitelezésére. Tekintettel a romániai egészségügy mélyreható problémáira, az ellenzék által benyújtott egyszerű indítvány csak részben fedi az igazságot a valós problémáinkról” – mutatott rá Vass Levente, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, a parlament alsóházának egészségügyi bizottságának titkára az ellenzék által benyújtott, az egészségügyi rendszert bíráló egyszerű indítvány plénumi vitáján.

A Maros megyei szakpolitikus beszédében elmondta, lehet bírálni az egészségügyi szaktárca által kifejtett tevékenység hatékonyságát, azonban azt nem, hogy kilenc hónap alatt miért nem valósított meg olyan ígéreteket, amelyekre több év sem elegendő: „következetesség és konstruktív javaslatok kellenek a romániai egészségügynek. Az RMDSZ szerint pedig olyan speciális vizsgálatokat lehetővé tévő programokra van szükség, amelyek a helyi problémákra alapoznak. Emellett olyan törvénykezési és közigazgatási csomagok is elengedhetetlenek lennének, amelyek elérhetőbb és minőségibb orvosi szolgáltatásokat nyújtanak. Jelen pillanatban egy ilyen jelegű konstruktív hozzáállás hasznosabb lenne a társadalom számára, mint az ellenzék egyszerű indítványa, amelyben nagyobb hangsúlyt kapnak az kórházmenedzserek adminisztrációs teendői, mint az orvosi műhibák kiküszöbölésére tett törekvések.”

Vass Levente hangsúlyozta, egy ilyen jellegű egyszerű indítványnak, amelynek célja az egészségügyi szaktárcát vezető miniszter leváltása, megalapozottabb és alaposabb érveket kellene tartalmaznia: „az RMDSZ nem zárkózik el a konstruktív viták elől, azonban nem tud egyetérteni az egyszerű indítványban foglaltakkal sem, hiszen csak érintőlegesen térnek ki a valós problémákra, míg a reális gondok továbbra is gondok maradnak, mint pl. a sürgősségi osztályok felszereltsége, vagy hozzáférhetősége. Komoly, vaskezű, de főleg betegközpontú reformokra van szükség a romániai egészségügyi rendszerben, azonban a szakminiszterek féléves váltogatása nem fog változtatni a jelenlegi állapotokon.”

Vass Levente emlékeztetett arra is, hogy az RMDSZ a választási kampány során is hangsúlyozta, hogy betegközpontú egészségügyre van szükség Romániában, és a parlamentben is ezen elv  szerint cselekszik, azonban az ellenzék egyszerű indítványa nem oldja meg a jelenlegi problémákat az egészségügyben, mi több csak tovább mélyíti ezeket. Az RMDSZ képviselőházi frakciója tartózkodott az egyszerű indítvány végszavazásán.

Vass Levente nyilatkozata hang formájában ITT érhető el.

 

Leave a Reply