Sebestyén Csaba: támogatni kell a helyi termelőket és a mezőgazdasági kisvállalkozókat – Székely termékbemutatót tartottak a parlamentben (AUDIO)

„Támogatnunk kell a helyi termelőket, így azok közösségünk gazdasági életének motorjává válhatnak, és a vidéken élők életlehetőségei érdemben javulhatnak. Erre szerettük volna felhívni a döntéshozók figyelmét a mai eseménnyel” – nyilatkozta Sebestyén Csaba Hargita megyei képviselő kedden, Bukarestben, ahol meghívására október 10-én, a romániai mezőgazdasági termékek napján székely termékeket mutattak be a parlament alsóházának mezőgazdasági bizottságában. Az RMDSZ-es képviselő szerint  a bemutatott ínyencségek, akkor is, ha árban nem mindig vehetik fel a versenyt a nagytételben előállított áruval, minőségiek és egészségesebbek. A fogyasztók figyelmét arra szeretnék felhívni, hogy a helyi, friss termékek választása nem csak a termelőket segíti, hanem egészségesebb életvitelt is eredményezhet.

Az alsóház mezőgazdasági bizottságának tagja elmondta: a Hargita Megye Tanácsával közösen szervezett eseményen a helyi, hagyományos ételek – házi kenyér, kürtős kalács, különböző hús- és sajttermékek, pogácsák, lekvárok, szörpök és teafüvek – mellett a Hargita megyei gazdák a Székely Konyha magazin magyar és román nyelvű kiadását is magukkal vitték a fővárosba, utóbbi megjelenése újdonságnak számít.

„A hagyományos módon előállított és elkészített ételek erdélyi magyar értékek is egyben. Arra törekszünk, hogy értékeink védnökei legyünk, megőrizzük és gyarapítsuk azokat. Vidékünket gazdagítják ezek a termékek, mi pedig Bukarestben is be akartuk mutatni Székelyföld gasztronómiai értékeit ” – hangsúlyozta Sebestyén Csaba.

A mezőgazdasági szakpolitikus arra emlékeztetett, a piacok működését szabályzó törvényhez termelőbarát törvénymódosítási javaslatokat dolgozott ki és iktatott múlt hónapban a képviselőházban, abból a célból, hogy a helyi termelőket támogassa. A tervezet előnyben részesítené az őstermelőket a viszonteladókkal szemben, és nagyobb hatáskört biztosítana az önkormányzatoknak a piacok ellenőrzésében. A Szövetség szakpolitikusa szerint az utóbbira azért van szükség, hogy számon tartható legyen, ki mennyit termel és mennyit ad el, mert így válik nyilvánvalóvá, hogy valaki őstermelő, vagy az általa árult termékeknek csak töredéke származik saját gazdaságából. „Továbbra is támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely megkönnyíti a gazdák és helyi termelők életét, munkáját”− összegzett Sebestyén Csaba képviselő.

Sebestyén Csaba nyilatkozata hang formájában ITT érhető el.

Leave a Reply