“Egy, a kisebbségeknek megadott jog semmivel sem csorbítja a többségi polgárok jogait…”

A magyar közösség számára jeles napon, október 6-án, azaz ma sajtótájékoztatót tartott Apjok Norbert Máramaros megyei RMDSZ-es parlamenti képviselõ. A sajtótájékoztató témája a 215/2001-es közigazgatási törvény módosító tervezete volt.

A képviselõ mindjárt az elején hangsúlyozta: az RMDSZ párbeszédet kezdeményezett a politikai pártokkal és a kisebbségek képviselõivel, hogy közös, kompromisszumos megoldást találjanak a felvetett módosításokra – ez a jogos kezdeményezés azonban nem járt túl sok sikerrel. A tervezet elsõsorban a közintézményekben való anyanyelvhasználati jog küszöbének 20%-ról 10, vagy esetleg 15%-ra való csökkentését szorgalmazta, a nemzetközi egyezményekkel összhangban.

Apjok elmondta, az RMDSZ célja az, hogy egy erõs Romániát építsen, egy olyan erõs Romániát, amelyik messzemenõen biztosítani képes a kisebbségek jogait.

Megfigyelhettük, mondta a képviselõ, hogy a romániai magyar közösséget arra használják fel az ellenzéki politikusok, hogy magyarellenes hangulatot keltsenek. Tudnia kell mindenkinek, hogy egy, a kisebbségeknek megadott jog nem a többségtõl vesz el valamit, egy ilyen gesztus semmivel sem csorbítja a többségi polgárok jogait. Az említett küszöb csökkentése Máramaros megyében például Nagybánya és Máramarossziget megyei jogú városokban, Felsõbánya, Magyarlápos, Szinérváralja és Sülelmed városokban hozna kedvezõ változásokat közösségünk tagjai számára.

Ezeknek a településeknek jelentõs magyar ajkú lakossága van, viszont arányuk nem éri el a 20%-ot, és meg vagyok gyõzõdve arról, hogy az említett városok vezetõi örömmel alkalmaznák a tervezetben szereplõ módosításukat, ha azok elfogadásra kerülnének – mondta Apjok Norbert. Az önkormányzatok célja is az, hogy az ott lakók úgy értethessék meg magukat ügyeik intézése során, ahogy számukra a legtermészetesebb, a legkönnyebb, vagyis anyanyelvükön. (Tamási Attila)

 

Leave a Reply