A német államfőt fogadta Vincze Loránt FUEN-elnök

Frank-Walter Steinmeier, Németország szövetségi elnöke országjáró körútjának egyik Schleswig Holstein tartományi állomásán meglátogatta az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója székházát, a Kisebbségek Házát Flensburgban. A magasrangú vendéget Vincze Loránt, a FUEN elnöke fogadta.

Vincze Loránt üdvözlőbeszédében megköszönte Frank-Walter Steinmeier támogatását mind államfőként, mind korábbi külügyminiszterként. A FUEN elnöke méltatta azt a lehetőséget, hogy szervezete egyre inkább a német kormány és kiemelten a külügyminisztérium partnere a nemzetközi kisebbségvédelem területén, kiemelten Ukrajna, a Nyugat-Balkán és a Kaukázus térségében. „Kisebbségi javaslatcsomagunk európai mozgalommá nőtte ki magát, amely arra hívja fel Európa figyelmét, hogy az őshonos kisebbségek gazdag nyelvi és kulturális örökségének védelemre van szüksége. Nem nyilatkozatokra, hanem támogatásra és konkrét lépésekre van szükség“ – ismertette a MinoritySafePack európai polgári kezdeményezést VinczeLoránt.

Elmondta: „Tisztában vagyok vele, hogy ez egy kényes kérdés, amelynek több uniós tagország megrögzött ellenzője. Annál inkább szükségünk van azon tagállamok bátorságára és eltökéltségére, akik hisznek abban, hogy európai szabályozásra van szükség az őshonos kultúrák és nyelvek védelmében“ – fogalmazott a FUEN elnöke, felkérve a német szövetségi elnököt, hogy legyen a MinoritySafePack barátja és támogatója.

Zárszavában a FUEN elnöke erdélyi témáink kapcsán is hangsúlyozta: „Amennyiben egy országban nincsen együttműködés és párbeszéd a kisebbségi ügyekben, akkor a demokrácia nem működik. A hasonló helyzeteket csak nemzetközi, EU-s és más tagállamok nyomására lehet feloldani.

A német szövetségi elnök válaszában kiemelte, elégedett azzal, hogy országa következetes a kisebbségpolitikában, fontosnak tartja ezt a területet és támogatja a FUEN munkáját. Frank-Walter Steinmeier szerint napjaink Európájában magától értetődő a kisebbségpolitika szükségessége, és a német-dán határvidéket, Schleswig Holstein tartományt állította Európa elé példaként, amelynek lakói tanulni tudtak a történelemből.

A megbeszélésen Dieter Paul Küssner, a FUEN alelnöke a Kisebbségek Háza projektet ismertette. A találkozón jelen volt Daniel Günther, Schleswig Holstein tartomány miniszterelnöke, Johannes Callsen tartományi kisebbségi biztos, valamint a német-dán határvidék kisebbségi szervezeteinek vezetői és Flensburg város elöljárói.

 

 

Leave a Reply