Benedek Zakariás: az erdélyi magyarok nem papíron akarnak autópályát, ezt szeretnénk megértetni a mindenkori szállításügyi szaktárcával

„Az RMDSZ a választási kampányban is hangsúlyozta, az erdélyi magyarok nem papíron akarnak autópályát, azt szeretnénk, ha nem tartana tovább óránál Erdély egyik végéből a másikba vonattal eljutni. A korszerű vasúti sínek, az autópályák megépítése nem lehet egy örökkévalóságig tartó választási ígéretek sorozata” – fogalmazott Benedek Zakariás, az RMDSZ parlamenti képviselője, a képviselőház szállításügyekért felelős bizottságának tagja a Nemzeti Liberális Párt és a Mentsük meg Romániát Szövetség által kezdeményezett egyszerű indítvány plénumi vitája, amelyben a romániai infrastruktúra korszerűtlen állapotára hivatkozva szándékoznak leváltani a jelenlegi szállításügyi minisztert.

A romániai infrastruktúra helyzetét értékelve több fontos pontra kitért a szállításügyekért felelős képviselőházi bizottság tagja. Hangsúlyozta, hogy a szaktárca alárendeltségébe tartozó intézmények koordinálása sem a megfelelő, ezáltal az állampolgárokkal ápolt közvetlen kapcsolat sem minősíthető kielégítőnek. Továbbá a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) működése, amely a szaktárca alárendeltségébe tartózik, komoly problémákkal néz szembe: „a gépjárművek kötelező műszaki-vizsgálatait, a nehézkes ügyintézés eredményeként több hónapos várakozás után lehet megejteni, ilyen helyzetben van Szeben, Hargita, Kovászna és Maros megye is. Annak ellenére, hogy az RMDSZ többször foglalkozott ezzel a kérdéskörrel, a szaktárca nem oldotta meg a problémát, hanem továbbgyűrűznek a gondok. Számunkra elfogadhatatlan, hogy egy olyan szolgáltatás, amely kötelező és fizet érte a tulajdonos, csak több hónapos várakozás után történik meg.”

Benedek Zakariás felszólalásában továbbá nehezményezte a romániai közlekedési infrastruktúra állapotát, elmondta: azok a befektetések, amelyek Erdély és az ország modernizálását szolgálnák, csak papíron léteznek, emellett a szükséges intézkedések egy része rendelkezik csak megvalósíthatósági tanulmánnyal, és a folyamatban lévő munkálatok kivitelezése is nagyon lassan halad: „a folyamatban lévő munkálatok befejezését sem lehet megjósolni, hiszen nagyon lassan haladnak különböző okokra hivatkozva. Szeben-Pitesti, illetve Marosvásárhely-Jászvásár közötti autópálya szakaszok megépítése egy utópisztikus álomnak tűnik, nem beszélve a vasúti sínek korszerűsítéséről.”

Az RMDSZ törvényhozója továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy az útjavításra szánt nem létező pénzalap is említésre méltó, amikor infrastruktúráról beszélünk, mint ahogyan számos municípium körgyűrűjének megépítésére tett akár tíz éves ígéretek: Marosvásárhely, Medgyes, Szászrégen: „ígéretekből nem lehet utakat javítani, építeni, ahogyan vasúti szerelvényeket sem lehet korszerűsíteni. Pénzalap elkülönítését ígérte a szaktárca az elmúlt években  a regionális vasúti állomások modernizálására: ilyen például Csíkszereda, Gyergyó, Székelyudvarhely.”

„Az RMDSZ számára prioritás az erdélyi autópályák építése, illetve csak egy olyan kormányt és annak parlamenti többségét tudjuk támogatni, amely eleget tesz ígéreteinek: befejezi az Észak-Erdélyi és Dél-Erdélyi autópályákat”−emlékeztetett Benedek Zakariás képviselő. A Romániában uralkodó áldatlan állapotokat nem lehet 9 hónap alatt rendbe hozni, hiszen mindez az elmúlt évtizedekben el nem végzett munka eredménye. Éppen ezért pártok feletti együttműködésre és konstruktív hozzáállásra van szükség – véli.

Leave a Reply