Egy közösség jogainak bővítése nem csökkenti a többségiek szabadságát – az aradi vértanúkról emlékezett meg képviselőházi felszólalásában Faragó Péter

„Meggyőződésem, hogy egy ember szabadsága, egy közösség jogainak bővítése soha nem csökkenti a többségiek szabadságát, soha nem csonkítja azt” – mondta Faragó Péter Arad megyei képviselő szerdán a képviselőház plénumában, ahol az aradi vértanúkról emlékezett meg politikai nyilatkozatában. Az RMDSZ-es politikus arra hívta fel képviselőtársai figyelmét: az aradi tizenhárom egy olyan hatalom áldozatává vált, amely nem volt képes elfogadni egy közösség természetes törekvését arra, hogy saját maga döntsön sorsáról, és ahhoz a téves meggyőződéshez ragaszkodott, hogy minden, amit másoknak ad, azzal ő maga kevesebb lesz.

„168 éve minden esztendőben megemlékezünk az aradi vértanúk szabadságért folytatott küzdelméről és mártírhaláláról. Ez a megemlékezés azonban nem csupán a múltra való visszatekintés. A szabadságért folytatott küzdelmünk, az identitásunk, a kultúránk megőrzéséért folyatott harc a jelenünk. Így akarunk jövőt teremteni, értékeket átörökíteni. Ehhez a román többség partnerségét kell megszereznünk” – hangsúlyozta Faragó Péter, majd hozzátette, a teret, ahol 2004 óta az aradi kiszabadított szabadságszobor ismét áll, a román-magyar Megbékélés terének nevezték el, és abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy ez nem maradhat meg a gesztus szintjén, valós tartalommal kell megtölteni.

 

Leave a Reply