Kolozsváron egyeztettek a Fidesz és az RMDSZ vezetői (AUDIO)

Olyan rövid, közép és hosszú távú kérdésekről és kihívásokról egyeztetett szombaton Kolozsváron a Fidesz − Magyar Polgári Szövetség és az RMDSZ, amelyek mind a romániai magyar közösség, mind pedig a két ország érdekeit szolgálják – számolt be a találkozót követően Kelemen Hunor szövetségi elnök. Rámutatott: a Fidesz és Magyarország Kormánya támogatja a Szövetség azon törekvéseit, amelyek az erdélyi magyarok jogérvényesítésére, jogbővítésére vonatkoznak, beleértve a marosvásárhelyi római katolikus líceummal kapcsolatos célokat is: azt, hogy hozzák létre újra az iskolát.

A Kelemen Hunor és Orbán Viktor által vezetett delegációk úgy vélik, fontos lenne a két kormány közti kapcsolat megerősítése, erre ugyanis azért van szükség, hogy normalizálódjon a holtpontra jutott viszony.

Mindkét fél elengedhetetlennek tartja a gazdasági kapcsolatok élénkítését, ennek kapcsán Kelemen Hunor kiemelte: a magyar kormány támogatásával Maros megyében létrejövő gazdaságfejlesztési program egy jó kezdet.

Hétfőn újabb találkozóra kerül sor Románia és Magyarország külügyminiszterei között. „Üdvözöljük az újabb egyeztetést, hiszen ma a két ország közti bizalom megerősítésénél nincsen fontosabb. Nagy szükség van arra, hogy ez alkalommal áttekintsék a magyar közösséget ért problémákat is, olyan kérdések is felmerüljenek, mint a restitúció, a nyelvi jogok és szimbólumok ügye” – tette hozzá az RMDSZ elnöke.

A Minority Safepack európai polgári kezdeményezést pártok feletti kérdésnek, nemzeti ügynek tartják a felek, a Fidesz pedig partner lesz az aláírások összegyűjtésében, abban, hogy a kezdeményezést minden határon túli magyar ember sikereként lehessen elkönyvelni 2018-ban. Ugyanakkor mindkét fél üdvözölte azt, hogy Magyarország és Románia parlamentje közösen lépett fel az ukrajnai jogfosztás ügyében, úgy vélik, kisebbségvédelmi kérdésben hosszú évek óta először történt ilyen jellegű összefogás.

Kelemen Hunor nyilatkozata hang formájában ITT érhető el.

 

Leave a Reply