Európai Uniós támogatásból újítják fel a válaszúti Bánffy-kastélyt

„Rovana Plumb európai uniós alapok lehívásáért felelős miniszter aláírta a támogatási dokumentációt a Bánffy-kastély restaurálására. A vissza nem fizetendő támogatás körülbelül 19 millió lej értékű, amelyből a kastélyt és az azt körülvevő parkot újítjuk majd fel” – nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

A válaszúti kastély felújítását, a majdnem 20 milliós projekt fedezését a Regionális Operatív Program keretében leadott pályázatból befolyó összegből fedezi a Kolozs Megyei Tanács.

„Több próbálkozásunk is ennek az épített örökségnek a felújítására, de most úgy tűnik a fáradtságos munka meghozta gyümölcsét és végre sikerül felújítani a kastélyt” – tette hozzá az alelnök.

  1. október végén fogadták el azt a határozatot, amely értelmében a megyei tanács 400 ezer lejes önrésszel járul hozzá a munkálatok kivitelezéséhez. A projekt összértéke 20 millió lej, ebből az összegből újítanák fel a Válaszúton roskadozó kastélyt és az azt körülvevő parkot. A felújítás keretében restaurálják az épületet kívülről és belülről egyaránt, felújítják a kastélyparkot és kulcsrakész állapotban adják majd át a leendő kulturális központot. A munkálatok hosszát 42 hónapra becsülik.

A mai napon megjelent miniszteri rendeletet ki kell közöljék az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési  Ügynökséggel, ezt követően történhet meg a szerződéskötés a megyei tanáccsal.

 

Leave a Reply