Derzsi Ákos: jobb alternatívát kell biztosítani a fogyatékkal élők munkavállalásának támogatására, ha megszűnnek a védett egységek

A szenátus plénuma az elmúlt hetekben első házként tárgyalta a munkaügyi minisztérium azon sürgősségi rendeletét, amely megszünteti a lehetőséget, hogy a munkáltatók a fogyatékossági illeték befizetése helyett a hátrányos helyzetűeket foglalkoztató, úgynevezett védett egységektől rendelhessenek terméket vagy szolgáltatást. Ezáltal a védett egységek elveszítik tevékenységi körüket, és mintegy kétezer fogyatékkal élő munkavállaló kerülhet utcára, mert ezek az intézmények bezárják kapuikat. A sürgősségi rendelet említett előírásával az RMDSZ nem ért egyet, úgy véljük, a jogszabály nem kínál reális alternatívát a sérült személyek munkavállalásának támogatására arra az esetre, ha megszűnnek a védett egységek. Ugyanakkor a tervezet számos olyan rendelkezést is tartalmaz, amelyeket kedvezőnek ítél a Szövetség. Az RMDSZ a szakbizottsági munkálatok során jelezte fenntartásait a jogszabályt illetően, és kérte a hiányosságok javítását, de ennek ellenére változatlan formában került a plénum elé. Ezen indokokat figyelembe véve az RMDSZ szenátorai tartózkodtak” – magyarázta Derzsi Ákos szenátor, a munkaügyi bizottság tagja a hétfői plénumi szavazást követően.

Derzsi Ákos hozzátette, a Szövetség frakciója tartózkodott a jogszabály-tervezet első házi végszavazásán, így ez nem kapott elegendő támogató szavazatot, ezért a jövő héten újra a szenátus plénumának napirendjére kerül. „Reméljük, tartózkodó szavazatunkkal sikerült felhívnunk a figyelmet a kezdeményezés hiányosságaira, és az illetékesek belátják, hogy további párbeszédre van szükség a témát illetően, és mire a jogszabály a képviselőház asztalára kerül, nyitottak lesznek a tervezet módosítására” – fogalmazott a szenátor.

A Bihar megyei törvényhozó elmondta: „minden olyan cégnél, intézménynél, ahol ötvennél több személy dolgozik, az alkalmazottak legalább 4 százalékának fogyatékkal élőnek kell lennie. A törvényes előírások szerint eddig, amennyiben a munka típusa ezt nem tette lehetővé, minden be nem töltött munkahely után a bruttó minimálbér felének megfelelő illetéket, azaz 725 lejt kellett befizetni az államkasszába. A jogszabály ugyanakkor lehetőséget biztosított arra, hogy erre az összegre védett egységtől vásároljanak termékeket a cégek. Ezt a lehetőséget törölte el a munkaügyi minisztérium kezdeményezése, és a befizetendő illeték értékét a kétszeresére, 1450 lejre emeli. Az RMDSZ ezzel a módosítással ebben a formájában nem ért egyet, egyrészt mert sorsukra hagyná a védett egységekben dolgozó sérült személyeket, másrészt mert semmi garancia nincs arra, hogy a megemelt illetéket azzal a céllal használják majd fel, hogy a fogyatékkal élő személyeknek új munkahelyeket teremtsenek. Álláspontunk szerint egy külön alapba kellene gyűjteni ezeket az összegeket. Ezáltal biztosított lenne, hogy valóban rendeltetésszerűen költik majd el a cégek által befizetett illetéket” – fogalmazott Derzsi Ákos.

Leave a Reply