Termelőbarát törvénymódosítási javaslatokat iktatott Sebestyén Csaba RMDSZ-es képviselő

Meglátásom szerint a piac elsősorban az őstermelőké kell legyen. A viszonteladóknak megvan a helyük, de a helyi termelőket mindenhol előtérbe kell helyezni  – nyilatkozta Sebestyén Csaba RMDSZ-es képviselő, az alsóház mezőgazdasági bizottságának tagja azt követően, hogy a piacok működését szabályzó törvényhez módosítási javaslatokat fogalmazott meg és iktatott.

Ahhoz, hogy ellenőrizhető legyen az, hogy valaki őstermelőként van-e jelen a piacon, vagy az általa árult termékeknek csak töredéke származik saját gazdaságából, a hatóságoknak látniuk kell, hogy ki mennyit termel, és mennyit ad el a piacokon” – fejtette ki a Hargita megyei törvényhozó. Hozzátette, hogy az általa benyújtott törvénymódosítási javaslat több olyan előírást vezetne be, amelynek célja összevetni az eladott árumennyiséget a gazdák által megtermelt javak mennyiségével.

Sebestyén Csaba továbbá elmondta: „az elmúlt parlamenti ciklusban az RMDSZ-es képviselők és szenátorok termelőbarát törvénymódosítást dolgoztak ki és fogadtattak el, amely a termelői igazolványok érvényességét egyről öt évre hosszabbítja meg. Ez jelentősen csökkenti a mezőgazdasági ügyintézésben a bürokráciát. Továbbra is támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely megkönnyíti a gazdák életét, és fontosnak tartjuk, hogy csak termelőknek állítsanak ki termelői igazolványt, viszonteladóknak ne. A gazdaegyesületek és a termelők érdekvédelmi szervezeteinek megerősítését támogatjuk. Nagyobb szerepet kell nekik biztosítani abban, hogy eldönthessék, ki kapjon termelői igazolványt és ki ne, hisz ők azok, akik szakmai szempontból a legjobb döntést képesek meghozni” – hangsúlyozta a mezőgazdasági szakpolitikus. Magyarázatképpen elmondta: jelenleg az önkormányzat eldöntheti, hogy a gazdát a helyi termelői egyesülethez küldi a szükséges szakvéleményezés beszerzése végett, vagy a megyeközpontba, a minisztériumnak alárendelt intézményhez. „A javaslatunk az, hogy csak akkor kelljen a megyeközpontba beutazni, ha nincs a helységben bejegyzett gazdaegyesület. Így a gazdaegyesületeket sem lehet megkerülni, illetve ez a megoldás a termelők részéről is kevesebb utánajárást feltételez.”

Az RMDSZ-es képviselő ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az általa kidolgozott és iktatott javaslat azt szorgalmazza, hogy a helyi önkormányzatoknak nagyobb hatásköre legyen a piacok ellenőrzésében, mert ez jelent garanciát arra, hogy valóban betartják a törvény és az önkormányzat határozatainak rendelkezését.

Leave a Reply