Több száz diák mérkőzött meg a 3. Középiskolás Sportolimpián – legsikeresebbnek a Báthory István Elmélet Líceum bizonyult

Újabb élményekkel és tapasztalatokkal térhetnek haza az erdélyi magyar középiskolás sportolók a 3. Spotolimpiáról. Az RMDSZ és a Communitas Alapítvány szervezésével szeptember 19 – 22. között félezer diák mérte össze erejét Kolozsváron a futball, kézilabda, kosárlabda, röplabda, úszás, atlétika, asztalitenisz és a strandröplabda versenyszámain. Az idei rendezvény életműdíjas fővédnöke Novák Károly Eduárd romániai magyar paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározó személyes tapasztalatai megosztásával motiválta a tornán szereplő diákokat.

Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke, aki egyben a Sportolimpia elnöke is úgy véli, hogy a diákok mindent megtettek azért, amire már korábban a megnyitó rendezvényen kérte őket, ugyanis a sport nagyköveteiként népszerűsítették a mozgáskultúrát. „Meggyőződésünk, hogy ez az 510 diák négy nap alatt olyan energiákat szabadított fel, olyan akarattal és tettlegességgel állt ki a sport mellett, hogy ennek a jövőben meglesz az eredménye. Visszatekintve az előző évekre a siker kulcsát ebben látom. Az évről-évre innen hazatérő diákok azok, akik kedvet adnak társaiknak, hogy elkezdjenek ügyeskedni valamilyen sportágban azért, hogy ők is részesei lehessenek ennek a rendezvénynek, élménynek.” Hozzátette: „köszönettel tartozunk az idei torna fővédnökének Novák Károly Eduárdnak, hogy életút-beszélgetésével olyan tapasztalatokat osztott meg, amelyekkel újabb jó példákat mutathattunk fel a diákoknak, valamint külön köszönet illeti azt a 70 testnevelő tanárt és kísérőt, akik lelkiismeretes és odaadó munkájukkal minden évben hozzájárulnak a rendezvény sikeres lebonyolításához.”

A programokért felelős ügyvezető alelnök elárulta, amellett, hogy szeretnének a tornára bevonni fiatalabb korosztályokat is a közeljövőben, egy újabb sportággal is bővülne a Sportolimpia. Amennyiben sikeres lesz az egyeztetés a Román Kerékpár Szövetség elnökével, jövőtől kerékpárpróbákkal bővítenék a rendezvényt.

Grabán Zsolt főszervező, a Communitas Alapítvány Sport Szaktestületének elnöke elégedettségét fejezte ki és elmondta: „nagy pozitívumnak számít az előző évekhez képest, hogy idén sokkal többen jelentkeztek önkéntesnek, itt említenék középiskolásokat is, azonban ami a legfontosabb az, hogy olyan egyetemi hallgatók is visszatértek, akik az előző években a Sportolimpián versenyeztek. Ez csak azt támasztja alá, hogy a rendezvény segítségével sikerül a különböző korosztályok között kapcsolatot teremteni és fenntartani. Meggyőződésünk, hogy ez a nagy érdeklődés egyfajta visszaigazolás arra, hogy igény van az ilyen jellegű rendezvényekre. Reményeink szerint ez a segíteni akarás elindított egy olyan folyamatot a fiatalok körében, amellyel a következő években még gördülékenyebbé válik a szervezés” – összegzett a főszervező.

A versenyeken, az első helyezést a Báthory István Elmélet Líceum szerezte a legtöbb éremmel (4 arany, 7 ezüst, 5 bronz), ezt követi a Bolyai Farkas Elméleti Líceum tizenegy dobogós helyezéssel (4 arany, 4 ezüst, 3 bronz), harmadikként pedig az Apáczai Csere János Elméleti Líceum végzett 10 éremmel (4 arany, 2 ezüst, 4 bronz).

Az idei Sportolimpia létrejöttét a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozása (TTOT), az oktatási minisztérium és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem támogatta.

A végső eredményeket a www.sportolimpia.ro oldalon, az eseményen készült hangulatvideókat, fényképeket pedig a Sportolimpia Facebook oldalán (www.facebook.com/amiolimpiank) tekinthetik meg.

Leave a Reply