A szlovákiai kisebbségek aktívan bekapcsolódnak a Minority SafePack aláírásgyűjtésébe

Örvendek, hogy fel tudjuk mutatni, hogy nem csupán a magyar közösség tartja fontosnak az Európai védelmet jogainknak – Minority SafePack kezdeményezést, hanem társulnak mellénk a többi szlovákiai kisebbség képviselői is – nyilatkozta Vincze Loránt Pozsonyban.

A FUEN elnöke kétnapos dél-szlovákiai látogatásának zárásaként tartott sajtótájékoztatót pénteken a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke, Menyhárt József, illetve Nagyszombat megye alelnöke, Berényi József társaságában, aki az MSPI aláírásgyűjtésének felvidéki koordinátora.

Pénteken a Csemadok székházában Bárdos Gyula elnökkel közösen találkoztak a szlovákiai németek vezetőjével, illetve a cseh közösség képviselőivel is, akik aktívan bekapcsolódnak az aláírásgyűjtésbe, amelyet a ruszinok is támogatnak – számoltak be az MKP székházában tartott sajtótájékoztatón.

Berényi József beszámolt a felvidéki kampány állásáról, kiemelve: a cél ötvenezer aláírás összegyűjtése. Ennek kapcsán Vincze Loránt nyugtázta: a magyar közösségek erősen összefogtak ebben az ügyben, a szlovéniai és horvátországi magyarok, akiket nemrég szintén meglátogatott, szintén elkötelezettek az ügyben, és természetesen az erdélyiek is, ahol 250 ezer aláírás összegyűjtését vállalta az RMDSZ. Magyarország támogatását is nagyon fontosnak tartja Vincze Loránt, onnan is több százezer aláírást várnak. „De ez nemcsak magyar összefogás, hanem összeurópai összefogás is, mert a FUEN mind a 92 tagszervezete mögötte van, és természetesen az Európai Unióban élő összes őshonos kisebbség szívügye az MSPI” – szögezte le a FUEN elnöke.

A FUEN delegációja csütörtökön Komáromban találkozott Knirs Imre alpolgármesterrel, illetve Juhász Györggyel, a Selye János Egyetem rektorával, akivel az anyanyelvű felsőoktatásról mint a sajátos kisebbségi identitások megmaradásának egyik kulcsterületéről beszéltek.

Csütörtökön délután Dunaszerdahelyen Hájos Zoltán polgármester fogadta a FUEN delegációját, amelyet Menyhárt József, az MKP elnöke is elkísért. A polgármester bemutatta, hogy Dunaszerdahelyen milyen előrelépések történtek a kétnyelvűség terén.

A FUEN-elnök a Csallóközi vásárban, az MKP-sátorban személyesen is gyűjtötte az aláírásokat az őshonos kisebbségeknek uniós jogvédelmet kérő Minority SafePack kezdeményezésre.

A kezdeményezést online is alá lehet írni a jogaink.eu címen.

Leave a Reply