Porcsalmi Bálint: a sport a tiszteletet jelenti, amely összehoz, és nem kirekeszt! – elstartolt a 3. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia

Nyerni jó, nyerni mindenki szeret, ti is ezért jöttetek ide és versenyezni. Emellett annyi a feladatotok, hogy ismerkedjetek, érezzétek jól magatokat, és tartsátok tiszteletben egymás játékát – hangsúlyozta szeptember 19-én a Sportolimpia megnyitóján Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke. A Szövetség és a Communitas Alapítvány által szervezett torna teltházas rendezvényén életműdíjat adtak át Novák Károly Eduárd romániai magyar paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározónak, aki az idei olimpia fővédnökeként érkezett Kolozsvárra. A négynapos eseményen több mint 500 erdélyi középiskolás mérkőzik meg a futball, kézilabda, kosárlabda, röplabda, úszás, atlétika, asztalitenisz és a strandröplabda versenyszámain.

A Szövetség ügyvezető elnöke méltatta a testnevelő tanárok munkáját, valamint elismeréssel nyugtázta, hogy nekik köszönhetően ilyen sok fiatalt sikerült bevonni. A fiatalokhoz szólva megjegyezte: az idei olimpia legfőbb üzenete a sportszerűség kell legyen. „A sport összehozza az embereket, és nem kirekeszti őket, a sportnak az ellenfél tiszteletét kell jelentenie!” – nyomatékosított.

Az ügyvezető elnök saját középiskolai kosárlabdás élményeire is reflektált, aki bár a legalacsonyabb volt a csapatban, de a leggyorsabban futott az iskolában. Meggyőződése, hogy a sport mindenkinek való, hogy a mozgás nemcsak az egészséges élet velejárója, hanem közösséget is épít, amelyhez jó tartozni. Hozzátette: „büszke vagyok, hogy az RMDSZ már harmadjára szervez Sportolimpiát. Azért tesszük, mert komolyan gondoljuk, hogy sportolni jó, hogy a sportot támogatni kell. Jól döntött az RMDSZ, amikor kitartott amellett, hogy ne csökkentsék a testnevelési órák számát az iskolákban. Meggyőződésem, hogy a mostaninál is többre van szükség” – hangsúlyozta Porcsalmi Bálint.

Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke, a Sportolimpia elnöke rámutatott: a torna hiánypótló rendezvényként jött létre, amelynek célja a mozgáskultúra népszerűsítése. „A mozgás fontosságát szeretnénk jobban tudatosítani az emberekben, a fiatalokban” – fejtette ki. Hozzátette: „legyetek ti is a mozgás nagykövetei, és azokat, akik otthon maradtak, győzzétek meg arról, hogy a napi rendszeres testmozgás fél egészség.”

Markó Bálint, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese az egyetem magyar tagozatának nevében üdvözölte a résztvevőket. Arról biztosított őket és a szervezőket: a Sportolimpia jövőre is számíthat támogatásukra.

Grabán Zsolt főszervező örömét fejezte ki a jelenlévőknek, hogy az immár harmadik alkalommal startoló sportrendezvény évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Az est további részében Novák Károly Eduárd romániai magyar paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározóval életút-beszélgetésre került sor Killyéni András sporttörténész moderálásával. „Bennetek van az erő, ne féljetek a kihívásoktól, mindent bele!” – bátorította a fiatalokat a rendezvény fővédnöke.

Az idei Sportolimpia létrejöttét a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozása (TTOT), az oktatási minisztérium és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem támogatja.

Leave a Reply