Novák Csaba Zoltán: az RMDSZ gyors, konstruktív megoldást vár a szaktárcától a tankönyvhiány problémájára

„Elfogadhatatlan, hogy a rendszerváltás után 27 évvel még mindig nem sikerült véghezvinni az oktatási rendszer reformját, hogy a tanévkezdés még mindig váratlanul éri az illetékeseket, évről évre pontosan rámutat az oktatási rendszer alapvető hibáira. Múlt héten több ezer kisdiák tankönyvek nélkül érkezett haza az évnyitót követően. Olyan oktatási rendszerrel, tanügyi törvénnyel rendelkezünk, amelynek eredményeként több mint 300 marosvásárhelyi tanuló tanévkezdés előtt pár nappal még nem tudta, melyik oktatási intézményben kezdi az új iskolai évet. Időközben ideiglenesen megoldódott helyzetük, de az oktatási minisztérium utolsó percen megfogalmazott javaslata nem rendezi végérvényesen a katolikus iskola problémáját” – fogalmazott Novák Csaba Zoltán szenátor hétfőn, plénumi felszólalásában az ellenzéki pártok által az oktatási miniszter ellen beterjesztett egyszerű indítvány vitáján.

Az RMDSZ tanügyi szakpolitikusa hozzátette: „a kaotikus tanévkezdésre való tekintettel gyors, konstruktív megoldásokra van szükség, ezért jelen helyzetben az egyszerű indítvány elfogadását nem tartjuk célravezetőnek. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy a tanügyminiszternek hatékonyabban kellene kezelnie a kialakult helyzetet, ezt jelzendő a Szövetség szavazata tartózkodás lesz. Az RMDSZ jól átgondolt, átfogó, közös stratégiát szorgalmaz a fent említett problémák rendezésére. Kérjük a kormánypártokat, kövessék nagyobb figyelemmel a tanügyi kérdéseket, és gyorsítsák fel az oktatási reformot. A tanügyi tárcának azonnali megoldást kell találnia a tankönyvhiányra, hiszen könyvek nélkül és az oktatási segédanyagok használatának betiltásával gyakorlatilag egyetlen eszköz sem áll a pedagógusok rendelkezésére. Kérjük továbbá az oktatási minisztériumot, hogy vállaljon szerepet a katolikus iskola helyzetének megnyugtató rendezésében.”

Novák Csaba Zoltán szerint az ellenzéki parlamenti pártoknak politikai botrány helyett új oktatási javaslatokat kellene kezdeményezniük, az oktatási rendszer javítását célzó konstruktív ötleteket kellene kidolgozniuk a parlamenti szakbizottságban.

Leave a Reply