Egészségesebb társadalmat! A mozgáskultúrát népszerűsíti az RMDSZ és a Communitas Alapítvány – szeptember 19-én újra startol a Sportolimpia

Szeptember 19–23. között harmadik alkalommal szervezi meg középiskolásoknak szóló Sportolimpiáját az RMDSZ, közreműködik a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozása (TTOT), az oktatási minisztérium és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem. Az idei kiadás fővédnöke Novák Károly Eduárd romániai magyar paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározó lesz. Az ötnapos rendezvény alkalmából közel 500 középoskolás diákot várnak Kolozsvárra a szervezők.

Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke rámutatott: a Sportolimpia hiánypótló rendezvényként jött létre, ugyanis a romániai középiskolákban a testnevelés oktatása, a mozgáskultúra népszerűsítése még mindig sok kívánnivalót hagy maga után. Határozott meggyőződése, hogy a román államnak sokkal komolyabban kellene foglalkoznia a témával, hiszen egy egészséges társadalom alapfeltétele a rendszeres mozgás. Ezzel nemcsak az egészségügyi rendszert lehetne tehermentesíteni, hanem egy olyan mozgáskultúra is belenevelhető a gyermekekbe már a korai időszakban, amely megalapozza az egészségesebb, sportágakra nyitottabb környezetet.

A rendezvény sajátossága, hogy minden évben igyekszünk olyan fővédnököket felkérni, akik komoly eredményeket értek el nemcsak a sportban, de életpályájukkal is példát mutatnak a fiataloknak. Az első kiadáskor Károlyi Béla magyar származású amerikai tornászedző vállalta el a fővédnökséget, ezt követően Szabó Katalin többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász. Idén Novák Károly Eduárd romániai magyar paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározó lesz velünk. Célunk, hogy a választott fővédnökök életútjukkal és történetükkel arra sarkallják a fiatalokat, hogy minél többet mozogjanak ” – nyilatkozta az ügyvezető alelnök.

Novák Károly Eduárd, a Sportolimpia fővédnöke úgy gondolja, hogy a sport az egyik legjobb fejlődési lehetőségként szolgál a gyermekek és fiatalok nevelésben. „A sport képes sokoldalúan nevelni a gyermekeket, nemcsak fizikai egészségről beszélhetünk, hanem szellemi és mentális fejlődésről is, emellett nagyon fontos, hogy megtanulnak céltudatosan csapatban dolgozni. Ahhoz, hogy a gyermekeket a mozgás irányába tereljük, fontos, hogy a sportban biztos jövőképet lássanak. Az államnak a sportoktatást prioritásként kellene kezelnie, még akkor is, ha ez rengeteg szervezést és anyagi befektetést igényel. Ha a szülők megbízhatnának a rendszerben, bizonyára könnyebben küldenék sportolni gyermekeiket” – fejtette ki a fővédnök. A tornán részt vevő középiskolásoknak azt üzenete: élvezzék a versenyt, örvendjenek a lehetőségnek, hiszen ez egy fontos kezdeményezés, amelyet ki kell használni. „Tartsátok be a fair play szabályait, és győzzön a legjobb!” – tette hozzá.

Grabán Zsolt főszervező örvendetesnek tartja, hogy az előző években, az esemény ideje alatt sok baráti és szakmai kapcsolat köttetett diákok és diákok, testnevelő tanárok és tanárok között, amelyek évről évre elmélyülni látszanak. Ez nagymértékben hozzájárul a magyar iskolák közötti kapcsolatok szorosabbá tételéhez is.

„Az általunk szervezett több mint 10 éves középiskolás versenyeknek a múltját a Sportolimpia viszi tovább. Fontos számunkra az egészséges életmód népszerűsítése, és az is, hogy a rendezvényen mindenki azt érezze – beleértve a versenyzőket, testnevelő tanárokat és iskolaigazgatókat –, egy közösség vagyunk, egy helyre tartozunk. A rendezvény fejlődésének ára, hogy az elkövetkezőkben minden magyar iskolából részt vegyenek diákok a tornán” – fejtette ki. A Szövetség munkatársa a rendezvény továbbfejlesztésével kapcsolatosan azt is kiemelte, nem titkolt szándék a középiskolások mellett a fiatalabb korosztály bevonása is.

 

Leave a Reply