A WHO Európai Regionális Bizottság 67. ülésszakán vett részt Borbély László államtanácsos

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Bizottsága szeptember 11–14. között Budapesten tartotta 67. ülésszakát, amelyen részt vett Borbély László államtanácsos, az Európai Egészségügyi és Környezetvédelmi Miniszteri Bizottság volt társelnöke is. Az eseményen elhangzott beszédében Borbély László államtanácsos egy időszerű, de ugyanakkor Románia és az európai térség számára egyaránt fontos, az egészség és környezetvédelem javításáról értekezett, összhangban a 2030-ig tervezett fenntartható fejlődési keretrendszer – Agenda 2030 – és az Európa 2020 Stratégia által megfogalmazott célkitűzésekkel.

Kiindulva az Európai Egészségügy és Környezetvédelem intézményes keretéből, amelyet a Pármai Nyilatkozatban szentesítettek, Borbély László előadásában hangsúlyozta a levegőminőség javításának, a minőségi ivóvízhez való egyetemes, méltányos és tartós hozzáférés biztosításának szükségességét, a tisztaság és higiénia fontosságát, valamint a vegyi anyagok emberi egészségre és környezetre való mellékhatásának elengedhetetlen csökkentését. Borbély László, aki jelenleg a román kormány főtitkársága keretében létrehozott Fenntartható Fejlődési Célokat Összehangoló Főosztály koordinátora, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatosan kitért a nem kevésbé kényes témákra is, mint amilyen az egészségügyi rendszerek ökológiai fenntarthatóságának kiépítése, valamint az európai városok és térségek támogatása az egészséges és inkluzív fejlődésükért tett erőfeszítéseikben.

Románia számára jelenleg nagyon fontos az Agenda 2030 gyakorlatba ültetését elősegítő intézményes keret megteremtése. Ennek érdekében a Fenntartható Fejlődési Főosztály megbeszéléseket kezdeményez több intézmény, köztük a Környezetvédelmi Minisztérium és az Egészségügyi Minisztérium képviselőivel, hogy 2018-ig elkészüljön az egészségügy és környezetvédelem terén megvalósítandó projektek protokollja, az Agenda 2030 és az Európa 2020 Stratégia jegyében. Globális szinten, az állampolgárok többsége részére ismertek ezek a problémák, de lehet, hogy sokakban nem tudatosul, vagy nem tanúsítanak különösebb fontosságot e kérdésnek a rohanó mindennapjainkban. Az általam említett, kényes témákhoz való hozzáállás csakis akkor javulhat, ha változtatunk gondolkodásmódunkon és szokásainkon. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy javítanunk kell a nemzeti és nemzetközi intézményi struktúrák közötti kommunikációt” – nyilatkozta Borbély László.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Bizottságának 67. ülésszakán az európai országok számos képviselője vett részt és tartott előadást, köztük Alexis Ciprasz görög kormányfő, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Numan Kurtulmuş török miniszterelnök-helyettes.

 

 

Leave a Reply