A kolozsvári szurkolókkal kapcsolatos incidens kapcsán levélben fordult a Román Labdarúgó Szövetséghez a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat levélben fordult a Román Labdarúgó Szövetség elnökéhez, Răzvan Burelanuhoz, azzal a kéréssel, hogy a kolozsvári U szurkolói bázis csapata – amiatt, hogy Kolozsváron magyarellenes rigmusokat skandálva, békésen játszó hazai, magyarországi és szlovákiai labdarúgókra, valamint családjaikra támadt – a lehető legszigorúbb büntetést kapja. Már nem elszigetelt esetről van szó, a szurkolók magatartása visszaeső, és az előre elkészített transzparensekből látszik, hogy szándékos.

A levélben kiemeljük, hogy nagyon fontos az, hogy a Romániában élő magyar ajkú emberek félelem nélkül élhessenek mindazon, a hatályos törvények által biztosított lehetőségekkel és jogokkal, melyek a közösség tagjai számára adottak. Szolgálatunk ennek érdekében folyamatosan figyeli a romániai sporteseményeket, és már több esetben adott okot aggodalomra a szurkolói magatartás.

Továbbá, a levél tárgyára hivatkozva meggyőződésünket fejezzük ki arról, hogy egy demokratikus jogállamban az ilyen események elfogadhatatlanok. Felhívjuk a figyelmet ugyanakkor arra, hogy az ilyen és ehhez hasonló szurkolói magatartás visszaszorításában részt kell vállalnia a Román Labdarúgó Szövetségnek is, ugyanis ez az a szerv, amely igazán képes fellépni az etnikumközi túlkapások kezelése érdekében. Levelünkben ezért azt kértük, hogy az említett szurkolói bázis csapata a lehető legszigorúbb büntetést kapja.

Benkő Erika parlamenti képviselő, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője a magyar közösséget megrendítő etnikai összetűzésről úgy vélekedett: „a sport az elfogadás és az egymás iránti tisztelet kimutatásának remek módja kellene legyen, ennek alkalmas színtere pedig a lelátó. Nagyon aggasztónak tartom a történteket, és bízom abban, hogy nem marad el a szankció.”

Csoma Botond parlamenti képviselő, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat kolozsvári fiókjának vezetője az esetről úgy nyilatkozott: „elfogadhatatlan, hogy egy békés, magán sportrendezvényen részt vevő embereket etnikai gyűlölettel vezérelt huligánok támadjanak meg.”

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat Román Labdarúgó Szövetséghez intézett levelét azzal zárja: hisz abban, hogy a nemzeti szövetség országos szinten meg tudja oldani a felmerülő gondokat, és mindent meg fog tenni a szurkolói magatartás normalizálása érdekében a rasszizmus visszaszorításáért, és azért, hogy ami az elmúlt években uralkodott a román labdarúgás háza táján, ne köszönhessen vissza újra.

 

Leave a Reply