A FUEN Ukrajna elnökéhez fordult a kisebbségek oktatási jogainak védelmében

A FUEN levélben fordult Petro Poroshenko ukrán elnökhöz, az oktatási törvény életbe lépésének megakadályozását kérve. A Vincze Loránt elnök által jegyzett levél szövege az alábbiakban olvasható:

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) mély aggodalmát fejezi ki az ukrajnai oktatási törvény Verkhovna Rada által elfogadott módosításai miatt. Ezek a módosítások megfosztják az ukrajnai nemzeti kisebbségeket a megfelelő anyanyelvi oktatás lehetőségétől az óvodai és elemi osztályok kivételével.

A FUEN úgy értékeli, az új oktatási törvény ellentmond Ukrajna Alkotmányának, amely kimondja az ukrajnai kisebbségek szabad fejlődésének, nyelvük használatának és védelmének garantálását. A törvény szintén ellentétes Ukrajna a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítására, illetve a regionális és kisebbségi nyelvek támogatására vonatkozó nemzetközi vállalásaival.

A FUEN az őshonos nemzeti kisebbségek legnagyobb európai ernyőszervezete, több mint kilencven tagszervezettel Európa harmincöt országából. Ukrajnában a FUEN-nek nyolc tagszervezete van. A FUEN nevében felkérjük, tegyen meg minden Öntől telhetőt az ukrajnai nemzeti kisebbségek nyelvi jogainak védelmében, és akadályozza meg az új oktatási törvény azon pontjainak életbe léptetését, amelyek gátolnák őket az anyanyelvük megfelelő szintű elsajátításában.”

Leave a Reply