Iskolakezdő ajándék kisdiákoknak Brassó megyében

Az RMDSZ támogatásával, első alkalommal kap iskolakezdő ajándékcsomagot több mint 360 Brassó megyei, vidéki kisdiák. A kezdeményezés célja odafigyelni a szórványmagyarság peremén élő gyerekekre, ott lenni a szülők és tanítók mellett, átvállalva egy kis részt az anyagi teherből. Továbbá cél a program által bátorítani a családokat, hogy a magyar anyanyelvű oktatást válasszák gyerekeik számára.

„A minőségi oktatás biztosítása abban is áll, hogy támogatjuk a nemrégiben magyar aligazgatói helyekre jelentkezetteket, az önkormányzatoknál elősegítjük az iskolák felújítását, fejlesztjük az épületeket és az iskolák környezetét, emellett a törekvéshez hozzátartozik a most elindított program is. A cél, hogy jó körülményeket biztosítsunk a magyar anyanyelven tanulóknak” – összegzett Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke.

Varga Nándor ügyvezető elnök részletezte az elképzelést: „Brassó megyében több városban, többek közt Brassóban, Négyfaluban is működik az első iskolatáska program, innen az ötlet, hogy ennek hiányában a vidéki településeken iskolát kezdő kisdiákok is útravalót kapjanak. A nulladik és első osztályt kezdők, illetve az összevont osztályok esetében minden elemi osztályban tanuló diák részesül az újonnan induló programban.”

Minden gyerek korosztályának megfelelően összeállított csomagot kap, többek közt tornazsákot, órarendet, ceruzákat, színes ceruzákat, írószereket, radírt, hegyezőt, kézimunka-felszerelést, rajzfelszerelést és többfajta füzetet, körülbelül összesen 21 termék. Brassó megyében a vidéki településeken összesen 97 nulladikos és 80 elsős, az összevont osztályok esetében több mint 170 elemi iskolás kap iskolakezdő ajándékot.

Külön nulladik és első osztályok indulnak Alsórákoson (22 nulladikos, 21 elsős), Tatrangon (9 nulladikos, 8 elsős), illetve Olthévízen 8, Keresztváron 12, Apácán 12 diákkal indul külön 0. osztály.

Összevont osztályokban kezdik az iskolát az apácai (7 diák), a keresztvári (4 diák) és az olthévízi (5 diák) elsősök. Ugyancsak összevont osztályokban a krizbai (2 nulladikos, 3 elsős), a barcaújfalusi (4 nulladikos, 5 elsős), az ürmösi (3 nulladikos, 3 elsős), a datki (2 nulladikos, 2 elsős), a daróci (4 nulladikos, 3 elsős), a kaca községi (2 nulladikos, 2 elsős), a székelyzsombori (2 nulladikos, 8 elsős), a zernyesti (1 nulladikos), a nagymohai (7 nulladikos, 3 elsős) és a kőhalmi (3 nulladikos) kisdiákok. Fogarason a Petőfi Sándor program ösztöndíjasai heti egy alkalommal magyar órákat tartanak különböző korosztályú gyerekeknek, így az idei csoport kialakulása után ők is kapnak útravalót. Halmágyon 4 gyerek, 1 nulladikos és 3 elsős jár a Bandi Márta helyi evangélikus tiszteletesasszony által tartott magyar órákra, ők ugyancsak kapnak ajándékot.

A program szervezője a Brassó Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács, főtámogató az RMDSZ.

Leave a Reply