Kelemen Hunor: amint lehetséges, kezdeményezzük a marosvásárhelyi római katolikus líceum újraindítását

Mihelyt a jogi helyzet lehetővé teszi, kezdeményezni fogjuk a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum újraindítását. Az önkormányzatban az egyházzal közösen újrakezdjük az iskola alapításának folyamatát – jelentette be Kelemen Hunor szövetségi elnök szeptember 8-án Sepsiszentgyörgyön. Az RMDSZ elnöke a Tein Teaházban sajtóbeszélgetésen vett részt Antal Árpád polgármesterrel.

Kelemen Hunor elmondta: a szülői közösség, az egyház és a Szövetség nem mondott le arról, hogy a vásárhelyi római katolikus iskola önálló jogi személyiséggel rendelkező intézményként működjön. Az elmúlt félévben több javaslatot is tettek az iskola helyzetének megoldására, hiszen nem született jogerős bírósági ítélet arról, hogy azt fel kell számolni.

A tanügyminiszter csütörtök esti javaslatáról, a Maros megyei tanfelügyelőség péntek reggeli döntéséről úgy véli, csakis ideiglenes megoldás lehet. Mint arról értesült, a szülők nagy része bár kifogásolja, mégis elismeri egyetlen megoldásként azt, hogy a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz csatolják az osztályokat – az egyház pedig jobb híján elfogadja. „Mi ebben a kérdésben végig az érintett felek álláspontját képviseltük, és ez így volt helyes” – tette hozzá. Mint kiemelte, a jelenlegi helyzetben jó az, hogy a gyermekek és a tanárok ugyanabban az épületben tudják elkezdeni hétfőn a tanévet, amelyhez hozzászoktak.

Az RMDSZ elnöke felelevenítette: az ügy kapcsán múlt kedden egyeztetett a miniszterelnökkel, aki tulajdonképpen a harmadik kormányfő, akinek tolmácsolta az egyház és a szülők panaszát, a közösség jogos kérését. A jogi elemzés, amelyet átnyújtott, kimondja: az iskolát törvényesen hozták létre, eszerint annak működnie kell, csak politikai döntésre lenne szükség. „Az elmúlt félévben, de az elmúlt hónapokban az államelnököt, de az összes tanügyminisztert is arról próbáltam meggyőzni, hogy a marosvásárhelyi ügyben folyamatos jogfosztás történik, amely előbb-utóbb visszaüt. Kedden a Szociáldemokrata Párt elnökét is arra kértem, vegyék a bátorságot, és hozzák meg a politikai döntést” – összegzett Kelemen Hunor.

 

Leave a Reply