Előkészítősök kapnak tanszercsomagot Hunyad megyében

A magyar nyelven tanuló előkészítő osztályosoknak második alkalommal biztosít tanszercsomagot az RMDSZ Hunyad megyei szervezete közösen a pedagógusszövetséggel. A program célja ösztönözni a magyar és etnikailag vegyes családokat, hogy a magyar oktatást válasszák.

Nemcsak a gyermekek és pedagógusok számára jeles pillanat a tanévkezdés, szórványban a teljes közösség számára kiemelt nap, hiszen az anyanyelvű oktatás a megmaradásunkat jelenti. Az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének prioritáslistáján évek óta első helyen szerepel a minőségi magyar oktatás biztosítása. A pedagógusszövetséggel közösen indított programunkkal a családok vállára nehezedő anyagi teherből szeretnénk átvállalni, ugyanakkor arra ösztönözni a kisgyerekes családokat, hogy az anyanyelvű oktatást válasszák. Szembe kell néznünk a kedvezőtlen demográfiai adatokkal, viszont mindent meg kell tennünk, hogy a Hunyad megyei magyarságnak legyen jövője. Erre irányuló erőfeszítéseinkben kiváló partner a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Hunyad megyei szervezete, egyre szorosabb együttműködésünk is annak jele, hogy politikum, civil és szakmai szervezeteknek közösen kell a közösség megmaradásáért dolgoznia” – fogalmazott ennek kapcsán Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke.

A tavaly indított program pozitív visszajelzést kapott mind a szülők, mind a pedagógusok részéről.

Az iskolakezdés fontos momentum minden család életében, ez kiemelten igaz azokra a családokra, akiknek gyermeke előkészítő osztályt kezd. Ezekben az emlékezetes pillanatokban szeretnénk ott lenni a szülők mellett, segítő kezet nyújtani, egyúttal biztosítva azt is, hogy a gyermekek és az őket tanító pedagógusok színvonalas, minőségi oktatás megvalósítására alkalmas segítséget kapjanak, amely egész évben élvezetessé és sikeressé teszi majd a tanítást, tanulást. Nagyon örülök, hogy ismételten partnerre találtunk a kivitelezésben, az RMDSZ Hunyad megyei szervezete idén is támogatta, felkarolta a kezdeményezést, ezáltal is bizonyítva, hogy programjában nem csupán üres szóvirágként szerepel a minőségi oktatás elősegítése. Ezzel a kis gesztussal helyezünk most el egy aprócska téglát a tudás várának alapjaiban, amelyet gyermekeink iskolás éveik alatt felépítenek” – emelte ki Csatlós Erzsébet, az RMPSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke.

Hunyad megyében jelenleg öt helyen van magyar oktatás általános iskolai szinten, Déván, Vajdahunyadon, Szászvárosban és a Zsil-völgyében: Petrozsényban és Lupényban, összesen 1000 diák tanul anyanyelvén óvodától érettségiig. Ebben az évben 40 előkészítő osztályba beiratkozott gyerek és az öt, őket tanító pedagógus kap tanszercsomagot, amely munkafüzeteket, írószereket tartalmaz.

Leave a Reply