Információferdítéssel uszított a magyarok ellen a Kaufland botrány kapcsán a fogyasztóvédelmi vezető

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat döbbenettel vette tudomásul, hogy az augusztus 31-én  közzétett videóval, a Milițianul nevű YouTube-csatorna működtetője azzal vádolta a székelyudvarhelyi Kaufland grillezőjénél alkalmazott elárusítót, hogy azért nem szolgálta ki, mert románul szólalt meg. A videó vírus ként terjedt a közösségi médiában  és rövid időn belül óriási médiavisszhangja lett, sajnos a központi román sajtó feszültségkeltően, diszkriminatívan tálalta az esetet. Az említett felvétel nyitás előtt húsz perccel készült, és egyértelműen provokációnak minősíthető, ugyanis az összevágott filmkockák azt bizonyítják, a felvétel szerzője többször próbálkozott a lejáratással, később a Kaufland által kiadott hivatalos közlemény is ezt megerősítette. A videóblogger tehát manipulációs szándékkal tájékoztatta félre a közvéleményt.

Ami a közzétett videó utáni eseményszálakat illeti, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság brassói regionális főfelügyelője, Sorin Claudiu Susanu, hivatalból való kivizsgálást kezdeményezett, majd a fogyasztóvédelem tízezer lejre bírságolta meg a székelyudvarhelyi Kauflandot a kolozsvári videóblogger által jelzett eset miatt, azt állítva, hogy ellenőreiket szintén nem szolgálták ki az üzletben, mert románul kértek termékeket. A hatóság főfelügyelője a sajtónak tett nyilatkozatát azzal is tetőzte, hogy egy 2015-ös hasonló bírságra hivatkozott, amikor, állítása szerint azért bírságolták meg a székelyudvarhelyi Kauflandot, mert a termékeiket kizárólag magyar nyelvű szórólapokon és reklámújságban hirdették, hátrányos megkülönböztetésben részesítve ezzel a román vásárlókat. A Kaufland második, szeptember elsején kiadott hivatalos közleménye erre is rácáfol, ugyanis, a Fogyasztóvédelmi Hatóság csíkszeredai ellenőrei kiszállásuk során az áruk, a felszolgálás és az ételkínálat minőségét ellenőrizték, a büntetés jegyzőkönyvben pedig mégis az említett videóra hivatkoznak, a 2015-ös, Sorin Claudiu Susanu főfelügyelő által elmlített bírság pedig nem is létezik. Nyilvánvalóan ebben ez esetben is uszító jellegű információferdítés történt.

Szervezetünk emellett nem hagyja szó nélkül a B1 TV televízió csatornán közvetített Lumea lui Banciu műsor augusztus 31-ei kiadását sem, amelyben a műsorvezető, Radu Banciu, idegengyűlölő és nacionalista kijelentéseket tesz a székelyudvarhelyi eset kapcsán Székelyföldről és összességében, a teljes romániai magyar kisebbségről. A műsorvezető többek között veszélyforrás ként említi a magyar kisebbséget és felelőssé teszi őket az országban felmerülő összes interetnikus konfliktusért. Szélsőséges kijelentései közül kiemelendő az, hogy az etnikumközi konfliktusok megoldására a románok és magyarok elkülönítését, szegregációját javasolja.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat elnöke az eset kapcsán hozzátette:  ,,Az ehhez hasonló nyilatkozatok bármilyen demokratikus társadalom tagjának részéről elfogadhatatlanok. Radu Banciu kijelentései az erdélyi magyarok méltóságát súlyosan megsértették, ezért szervezetünk minden illetékes fórumon jelezni fogja az esetet.”

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentést intéz az illetékes szervekhez az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság brassói regionális főfelügyelője, Sorin Claudiu Susanu ellen, részrehajló, nem tárgyilagos eljárásáért, valamint Radu Banciu újságíró ellen, diszkriminatív, nacionalista és idegengyűlölő nyilatkozatai miatt.

Leave a Reply