Vincze Loránt a 19. Szent István-napi Néptánctalálkozón: értékeinknek európai védelemre van szüksége!

Ha ezerszer kell elmondani, akkor ezerszer is elmondjuk, hogy Európa nyelvi és kulturális sokszínűsége érték, amely Európát gazdagítja, nem elvesz, hanem értéket tesz hozzá minden régióhoz, minden államhoz, Európához” – mondta el Vincze Loránt a 8. Kolozsvári Magyar Napokon, a 19. Szent István-napi Néptánctalálkozó szerda délutáni zárógáláján.

A város főterén tartott rendezvényen a FUEN elnöke örvendetesnek nevezte, hogy a néptánc ünnepe kiemelt helyet kapott a Kolozsvári Magyar Napok keretében. „Évszázadok bölcsessége és értékei vannak most a mi generációnk kezében, rajtunk van a sor, hogy népszerűsítsük, ápoljuk és továbbadjuk őket – mondta Vincze, hozzátéve: mindannyian szegényebbek lennénk, ha egy népdal, egy tánc vagy egy népviselet eltűnne az idő süllyesztőjében. Ezeknek az értékeknek védelemre van szükségük, és ezt nem minden esetben biztosítják az Európa Unió tagállamai – ezért uniós szintű védelemre és támogatásra van szükségük” – tette hozzá.

A FUEN elnöke arra biztatta az egybegyűlteket, támogassák aláírásukkal a Minority SafePack kezdeményezést, amelynek íveit a Kolozsvári Magyar Napokon is alá lehet írni, online pedig a www.jogaink.eu honalpon.

Számos alkalommal bebizonyosodott: nem mindig hagynak élni a megszerzett jogainkkal, és sajnos azzal is számolnia kell a kisebbségeknek, hogy a megszerzett jogaikat is elveszik tőlük. Ezért fontos, hogy európai szinten garantálják jogainkat, és erre most, az európai kisebbségek soha nem látott léptékű szolidaritásának köszönhetően reális esély van” – fogalmazott.

Vincze Loránt emlékeztetett: „Az az ország, amely modellértékűnek tartja az általa biztosított kisebbségi jogokat, szembeszállt nem csupán a romániai magyarsággal, amely az RMDSZ révén ezt a kezdeményezést javasolta, hanem Európa 50 millió kisebbségi polgárával is, illetve a bennünket támogató államokkal. És sajnos számíthatunk arra, hogy hozzáállása ezután sem fog változni, pedig a centenárium éve lehetne akár a többség-kisebbség viszony rendezésének éve is.

A néptánctalálkozó zárógáláján Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja és Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke is köszöntőt mondott.

A Minority SafePack íveit csütörtök reggeltől vasárnapig Kolozsvár számos pontján lehet aláírni a Kolozsvári Magyar Napok rendezvényeinek helyszínein: a Bulgakov Kávéház bejáratánál, a Farkas utcában felállított Communitas Sátorban, a Deák Ferenc utcában felállított Ifjúsági Pavilonban és a Sétatéren, a színpad környékén.

 

Leave a Reply