Mit kell tudni a 2018-as magyarországi választásokra való regisztrációról és a szavazásáról?

Ahogy azt már bizonyára tudják, 2018-ban országgyűlési választások lesznek Magyarországon, melyek során a romániai, magyar állampolgársággal rendelkező személyek is élhetnek alkotmányos jogukkal, és leadhatják szavazatukat arra az anyaországi pártra, amelyik szerintük legjobban képviselheti a külhoni magyarok érdekeit.

 

A témával kapcsolatban kikértük RMDSz-es parlamenti képviselőnk, Apjok Norbert  véleményét, ezt osztjuk meg olvasóinkkal: ,,Arra buzdítom a máramarosi magyarokat, akik rendelkeznek magyar állampolgársággal, hogy vegyenek részt a 2018-as magyarországi országgyűlési választásokon, hiszen az állampolgárság szavazati joggal jár. Az elmúlt években jó viszony alakult ki az RMDSZ és Magyarország Kormánya között, ennek köszönhetően valósultak meg az iskoláink fejlesztései, illetve kulturális és közösségi programjaink. Első számú feladatunk a romániai magyarok érdekképviselete, éppen ezért fontos, hogy olyan partnereink legyenek, akikre számítani lehet. A döntés a szavazók kezében van, arra biztatok mindenkit, hogy felelősen döntsön, olyan pártra adja le a szavazatát, amelyiknek fontos az erdélyi magyarok sorsa.”

Addig is lássuk, milyen feltételeknek kell megfelelniük a potenciális szavazóknak. Az RMDSz és az Eurotrans Alapítvány partnere Magyarország Kormányának a választásokkal kapcsolatos tájékoztatásban. A regisztracio.ro honlapon részletesen megtalálják azokat a tudnivalókat, amelyek elengedhetetlenek az érvényes szavazás leadásához.

Először is, fontos tudni, hogy az erdélyi magyarok levélben szavaznak, és – a magyar állampolgárság megléte mellett – a szavazás előzetes regisztrációhoz kötött, azaz a választóknak kérniük kell felvételüket a magyarországi választási névjegyzékbe. A regisztrációs űrlap kitölthető az interneten vagy viszszaküldhető postai úton, mindezt pesze a megadott határidőig (legkésőbb 2018. április első hetéig, de, ha biztosan élni akar szavazati jogával, 2018 februárjáig regisztráljon!) kell megejteni. Amennyiben részt vett az elmúlt években magyarországi választásokon, akkor automatikusan regisztrálták a választási névjegyzékbe, és megkapja a szavazólapot.

Aki nem rendelkezik magyar állampolgársággal, de szeretne szavazni, annak legkésőbb 2017 októberéig igényelnie kell a magyar állampolgárságot, ahhoz, hogy még időben megkaphassa azt, és regisztrálhasson.

A regisztrációt követően postázzák önnek a szavazólapot arra a címre, amit a regisztrációkor megadott, ezért fontos, hogy olyan címet adjon meg, amelyre kézbesíteni tudják a szavazólapot, amit aztán vissza kell küldenie a fennebb említett dátumig. Amennyiben megváltoztak személyi adatai, azt be kell jelentenie. A bejelentés módjáról a már említett regisztracio.ro oldalon olvashat, vagy hívhatja a 0800 444 666 ingyenes telefonszámot.

Nagybányán a Vasile Lucaciu utca, 1. szám alatt van irodája az Eurotrans Alapítványnak, ott lehet személyesen érdeklődni hétfőtől péntekig, 8.30 és 15.30 óra között, valamint a 0262-217103 vagy a 0262-216593 telefonszámon lehet tájékozódni. A Történelmi Máramarosban élők a máramarosszigeti Szabadság tér, 24. szám alatt található irodát kereshetik fel bizalommal, hétfőtől péntekig, naponta 9.00 és 16.00 óra között, kiszállási napokon pedig 9.00 és 13 óra között. A szigeti iroda telefonszámai: 0262-318805, vagy 0753-104506. A kiszállási napokról is a regisztracio.ro honlapról tájékozódhatnak. Ma például Sülelmeden, 18.00 órától, a Petre Dulfu utca, 30. szám alatt található Református Parókián találkozhatnak az alapítvány munkatársaival.

Tamási Attila

Leave a Reply