Csép Éva Andrea: az államnak nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a korai fejlesztéssel foglalkozó szakemberek és tevékenységek támogatására

„ Az államnak jobban oda kell figyelnie a fejlődési rendellenességekkel született gyerekeket kezelő szakemberekre. Sajnos, Románia jelenleg nem fordít kellő figyelmet és támogatást a korai fejlesztésre. Éppen ezért minden szinten és minden eszközzel támogatnunk kell a korai fejlesztéssel foglalkozó szakembereket és civil szervezeteket annak érdekében, hogy megelőzzük a  fogyatékkal élők számának növekedését. Az időben felfedezett korai fejlődési zavarok  nagy részét különböző gyógymódokkal kezelni lehet, ezáltal kiszámíthatóságot és biztonságot tudunk nyújtani a családoknak” – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője július 25-én azon a beszélgetésen, amelyen a Prosperitas Vitae Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ szakemberei és a csíkszeredai megyei sürgősségi kórház vezetősége részéről voltak jelen. A jelenlevők ismertették tapasztalataikat, valamint azokat a problémákat, amelyeket mindennapos tevékenységük során felmerülnek.

Sok esetben nem azonosítják időben a korai fejlődési zavarokat, ez nehézségekhez vezet. Éppen ezért egy országos érdekeltségű program létrehozására van szükség, amellyel támogatnák a korai fejlődési zavarokkal küszködő gyerekek rehabilitációját. Ebben kell szerepet vállalnunk, és minden rendelkezésünkre álló eszközzel segítenünk azon szakemberek munkáján, akik korai fejlesztéssel foglalkoznak” – fogalmazott a képviselő. Elmondta, hogy a beszélgetés egy első találkozó volt, de folytatják a konzultációkat, és legközelebb ősszel, egy konferencia keretében arról is beszélgetni fognak, hogyan lehet Romániában életbe ültetni a külföldön már jól működő megoldásokat.

Leave a Reply