Csép Éva Andrea Tusványoson: a szülőföldön való boldogulást kell szolgálnia a romániai munkaerőpiacnak

Az RMDSZ abban érdekelt, hogy egy olyan munkaerőpiac legyen Romániában, amely lehetővé teszi a szülőföldön való boldogulást, visszaszorítja az elvándorlást. Ezért olyan kezdeményezésekre van szükség, amelyek a fenntarthatóság, a jogbiztonság és a rugalmasság elveire alapoznak, illetve a globális versenyben is helytállnak. Jogi keretbe kell foglalni a nem hagyományos munkavégzési formákat, ugyanakkor a magas színvonalú szakmunkás képzésre nagy figyelmet kell fordítani, és olyan programok bevezetésére van szükség, amelyek a pályakezdő fiatalok foglalkoztatását ösztönzik, mint például a fiatal szakemberek támogatása adókedvezmények és lakhatási lehetőségek megteremtése által” – fogalmazott Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője ma délután Tusványoson a Munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatása című panelbeszélgetésen.

Csép Éva Andrea előadásában rámutatott arra, hogy Romániában egy munkaközvetítői hálózat kialakítására van szükség, amely bevonja a magáncégeket és civil szervezeteket, illetve képzéseket, tanácsadást és tájékoztatást biztosít az érintetteknek, hiszen csak így lehet érzékennyé tenni a képzési rendszereket.

„Az újkor kihívásaihoz igazított képzési programcsomagokra kell hangsúlyt fektetni, amelyek a keresletre nyújtanak kínálatot, nem pedig fordítva, ahogyan az jelenleg történik az országban. Továbbá a munkaadóknak olyan adórendszert lehetne biztosítani, amelyet a személyzet képzésére, fejlesztésére fordíthatna. Jelenleg Romániában létezik egy ilyen jogi keret, azonban a törvény módszertanának kidolgozása még nem történt meg” – fogalmazott a Maros megyei törvényhozó, majd hozzátette: továbbá nagyobb hangsúlyt kell fektetni a fogyatékkal élő személyek munkaerőpiacra történő bevonására, hiszen rengeteg támogatás van, azonban nem élnek vele különböző okokból adódóan.

Csép Éva Andrea elmondta, hogy a kismamák részére flexibilisebb munkaprogram kialakítását kell szorgalmazni annak érdekében, hogy visszatérjenek munkahelyükre, illetve megoldást kell keresni a hosszú távú munkanélküliek számára is.

A roma közösség tagjainak 70 százaléka segélyből él, olyan ösztönző programokra van szükség, amelyek bevonják őket a munkaerőpiacra, azonban ehhez biztosítania kell az államnak megfelelő képzési lehetőségeket, amelyek elvégzése kötelező lenne. Továbbá a roma gyerekek iskoláztatásának is kötelezőnek kell lennie” – taglalta Csép Andrea, képviselő.

A panelbeszélgetést Kott Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi Kamara Humánerőforrás Osztályának elnöke moderálta, valamint felszólalt Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke, Tarnai Tamás, az Apollo Tyres Magyarország emberi erőforrás és társasági részlegének igazgatója, Kósa Lajos, a FIDESZ frakcióvezetője, Kövesi Balázs, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke és Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő.

Leave a Reply