A Köztisztviselők Országos Ügynökségéhez fordul Ioan Țene kinevezése ügyében az RMDSZ

A hivatalos eljárás értelmében, első lépésben a Köztisztviselők Országos Ügynökségénél, valamint a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalnál egy előzetes panasz benyújtásával kell jeleznünk kifogásainkat Ioan Țene kinevezésével kapcsolatban – tájékoztatott Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének elnöke. Mint ismert, az elmúlt időszakban a Diszkriminációellenes Tanácsnál is panaszt tett Szövetség, amiért a köztudottan kisebbségellenes Ioan Țene-t nevezték ki Kolozsvár Oktatási, Kulturális, Vallási, Sport és Szociális kérdésekkel foglalkozó irodájának vezetőjévé.

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete jelezte június végén, hogy a tisztviselő kinevezése összeférhetetlen közéleti tevékenységével, hiszen Ioan Țene több alkalommal is tett nyilvánosan sértő és diszkriminatív megjegyzéseket a kisebbségek irányába. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat kolozsvári kirendeltségével közösen panaszt nyújtottak be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD). Az ügy következő lépéseként pedig elkezdték a közigazgatási eljárást is annak érdekében, hogy visszavonják Țene kinevezését. „Az 554/2004-es közigazgatási bíráskodásról szóló törvény alapján előzetes panaszt nyújtunk be a Köztisztviselők Országos Ügynökségéhez, valamint a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalhoz. Ez a két intézmény érintett a versenyvizsga megszervezését illetően, amelynek eredményeként a vasgárdistákkal rokonszenvező köztisztviselő kerülhetett a kincses város kulturális osztályának élére. Ma mindkét intézményhez letettük a hivatalos panaszt. Köztudott, hogy ez a téma hosszú ideje foglalkoztatja a civil társadalmat is, több mint 2300 aláírást gyűjtöttek össze különböző civil szervezetek a tisztviselő kinevezésének visszavonásáért” – részletezte a Kolozs megyei képviselő.

Csoma tájékoztatott: az Diszkriminációellenes Tanács további kiegészítéseket kért a benyújtott panasz mellé, melyet a héten küldtek el Bukarestbe, és a tanács várhatóan augusztus elsején tárgyalja az oda benyújtott panaszt. Az ANFP és a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalhoz benyújtott panaszokra 30 napon belül kell érkeznie a hivatalos válaszoknak. Az előzetes eljárás keretében megszerkesztett panaszt több szervezet írta alá, köztük az RMDSZ Kolozs megyei szervezete, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Kolozsvári Zsidó Hitközség, a Társadalmi Párbeszédért Csoport (GDS) és a Romani Criss roma érdekvédelmi szervezet.

Leave a Reply