Együttműködni a szakmával

Csép Andrea az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője volt a kezdeményezője, Benedek Zakariás az RMDSZ Hargita megyei képviselője pedig a házigazdája Nagyszebenben annak a találkozónak, melynek során munkaügyi kérdések kerültek terítékre. A parlamenti képviselők hangsúlyozták: fontosnak tartják a konzultációt azokkal a szakemberekkel, akik ezeken a területeken dolgoznak. A nagyszebeni Magyar Házban lezajlott egész napos megbeszélésen Hargita, Kovászna, Maros, Szeben és Fehér megyék munkaügyi szakemberei vettek részt.

 

Csép Andrea parlamenti képviselő bevezetőjében elmondta: az elmúlt fél évben parlamenti munkája során több olyan törvénymódosításban vett részt, mint a munkaügyi és szociális bizottság titkára, amelyeknek a hétköznapi életben való hatását, valamint életbe ültetését sok konzultáció kellett volna megelőzze előkészítési fázisában. „Nagyon fontosnak tartom, hogy időben felkészüljünk a következő kihívásokra, valamint azt is, hogy kialakuljon egy párbeszéd közöttünk. Erre kiváló alkalom egy személyes találkozó, valamint számos konzultáció szakembereinkkel. Hiszem, hogy csak így lehet életképes törvényeket alkotni ” – mondta a képviselő. Hangsúlyozta, fontos, hogy a romániai magyar politikusok és az adott területen dolgozó szakemberek közösen gondolkozzanak, tervezzenek, s főként: bizalommal forduljanak egymáshoz.

A szakemberekkel való szoros kapcsolat kialakítását, ápolását hangsúlyozta Benedek Zakariás parlamenti képviselő is. Az RMDSZ-es honatya rámutatott, ez az egyik legfontosabb feladata a politikumnak: „Törvényt módosítani úgy lehet a legjobban, ha beépítjük a szakemberek véleményét, annak érdekében, hogy a jövőben olyan törvénymódosításokat eszközöljünk, amelyekre korábban talán nem volt idő, lehetőség” – jelentette ki Benedek.

A meghívott szakemberek örültek a kezdeményezésnek, s mint mondták rendkívül fontos a politikummal való kapcsolattartás, hiszen eddig kevés lehetőségük nyílt, hogy ilyen környezetben is kifejtsék álláspontjukat egy-egy törvény kapcsán.

A konzultáció során szó esett a törvénykezés kibővítéséről, átgondolásáról, alkalmazásának nehézségeiről, foglalkoztatáspolitikáról és a jövő kihívásairól. A jelenlévők beszélgettek a cégekre kirótt büntetések mértékéről, a munkatörvénykönyvről, a fekete- és szürkemunkáról, a napszámostörvényről, a munkavédelmi törvényről, a kollektív munkaszerződésekről. Rámutattak a különböző törvények hiányosságaira, többféle értelmezhetőségére, logikai bukfenceire. A találkozó végén a jelenlévők megegyeztek: rendszeresítik a hasonló találkozókat szintén tematikus megbeszélések mentén, valamint folytatják a konzultációsorozatot.

 

Leave a Reply