A Minority Safepack polgári kezdeményező bizottságának tagja a Régiók Bizottságának új elnöke

A FUEN és az európai kisebbségek régi barátját és partnerét, Karl-Heinz Lambertzet választották szerdán a Régiók Bizottsága elnökévé. A belgiumi németajkú közösség volt miniszterelnöke, a Minority Safepack héttagú polgári kezdeményező bizottságának egyik tagja. A FUEN elnöke, Vincze Loránt levélben gratulált Lambertznek megválasztásához, amelyben megjegyezte: az európai őshonos kisebbségek és nyelvi csoportok optimizmussal fogadták a hírt.

A Régiók Bizottságának alapvető szerepe van a kisebbségvédelemben, mivel az európai őshonos kisebbségek jól behatárolt területeken élnek, sajátos történelmi, nyelvi és kulturális adottságokkal rendelkező régiókban. Éppen ezért a FUEN-nek szándékában áll létrehozni egy közös fórumot a kisebbségbarát és kisebbségi régiók számára” − írja levelében Vincze.

A FUEN elnöke hozzátette: a kisebbségek számára uniós jogalkotást kérő Minority Safepack aláírásgyűjtési kampányában, amelynek online része hétfőn indul hivatalosan, a FUEN nagymértékben számít a régiók erejére és segítségére az egymillió aláírás összegyűjtése során.

 

Leave a Reply