Korodi Attila: a környezetvédelmi szaktárca sürgős fellépését szorgalmazzuk a székelyföldi medveállomány elszaporodása kapcsán

Korodi Attila: a környezetvédelmi szaktárca sürgős fellépését szorgalmazzuk a székelyföldi medveállomány elszaporodása kapcsán

 

A tavaly érvénybe lépett, a medvepopuláció kilövésére vonatkozó tiltás, idén komoly közösségi feszültségekhez vezetett, hiszen a román állam semmilyen alternatívát nem nyújt a székelyföldi medveállomány ritkítására, amely igencsak komoly gondokat eredményez. Sürgős hatósági intézkedésekre van szükség Székelyföldön, hiszen túlzottan elszaporodtak a medvék, és veszélyesek az emberi életekre. A kilövési kvótára azért is szükség van, mert másként nem lehet hatékonyan kezelni ezt az állapotot, a medvék elszaporodását. Mindemellett gondot jelent az is, hogy az állatok által okozott károkért nem vállal senki felelősséget, és nem kompenzálja az érintettetek az állam. Megengedhetetlen, hogy a környezetvédelmi szaktárca nem tekinti prioritásnak ezt a problémát. Az RMDSZ már többször, számos úton felhívta a hatóságok figyelmét erre a problémára, azonban nem született megoldás. Az elmúlt héten a parlamenti frakcióink törvénytervezetet dolgoztak ki erre vonatkozóan, azonban az nem oldja meg a jelenlegi vészhelyzetet, de megoldást nyújtana a közeljövőben, arra, hogy több ilyen helyzet ne alakulhasson ki”− mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

A Hargita megyei törvényhozó elmondta, a medvék által okozott gondok már akkora elégedetlenséget és félelmet szültek a lakosok körében, hogy az önkormányzati képviselők és az érintettek jogosan készülnek tüntetni a környezetvédelmi szaktárca bukaresti székháza előtt.

Magyar Lóránd, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja, a törvénykezdeményezés kidolgozója kifejtette, a Szövetség jogszabály-módosítást nyújtotta be a parlamentbe annak érdekében, hogy orvosolják a medveállomány túlzott elszaporodását. A Szatmár megyei törvényhozó kifejtette, amennyiben a szaktárca nem nyújt megoldást a kártérítést illetően, korrekciós intézkedéseket vezetnének be törvényhozás szintjén erre vonatkozóan az ősz folyamán, így a megyei környezetvédelmi ügynökségek hatáskörébe utalnák a kárfelmérés és kifizetés kérdését.

„Tudatában vagyunk annak, hogy a jelenlegi törvény-kezdeményezésünk a mostani problémára nem nyújt megoldást, viszont arra igen, hogy jövőre ne kerülhessenek a székelyföldi megyék ilyen helyzetbe. Azt kérjük törvénybe foglalni, hogy minden év február 28-ig a szakminisztérium közölje a kilövési kvótát, amennyiben ezt nem teszi meg, az szankciókat vonna maga után” – mutatott rá a szakember, a tervezet kidolgozója, majd hozzátette: tarthatatlan a jelenlegi állapot, hiszen  mindamellett, hogy emberek élete van veszélyben a vadállatok által okozott károkat az állam nem fizeti ki, éppen ezért sürgős intézkedésre van szükség a bukaresti szakhatóságok részéről. Magyar elmondta, a törvénykezdeményezést Márton Árpáddal parlamenti képviselőjével közösen dolgozták ki, valamint kézjegyükkel látták el a frakciók tagjai is.

 

Leave a Reply