Megoldásokat találtunk a törvényhozásban a tűzifa problémájára – elfogadták az erdészeti kerettörvény módosítását célzó RMDSZ-javaslatokat

Úgy módosítottuk tegnap a képviselőházban döntéshozó fórumként az erdészeti törvényt RMDSZ-javaslatra, hogy az megerősíti a magánerdészeteket, ezáltal lehetőséget biztosítottunk arra, hogy a magánerdő-tulajdonosok saját kezükbe tudják venni erdős területeiken a fa törvényes kitermelésének irányítását. Továbbá támogattuk, hogy állami finanszírozásból biztosítsák a nem őrzött erdőterületek őrzését, valamint módosító-indítványainkkal törvényes megoldást biztosítunk az egyre súlyosabb tűzifa-problémákra. Az erdészeti kerettörvényt célzó, elfogadott módosításunk ugyanakkor előírja, hogy amennyiben az erdész falopás esetén azonnal értesíti a rendőrséget, mentesül a vagyoni felelősség alól” – mutatott rá Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora azt követően, hogy a parlament alsóháza megszavazta az Szövetség szakpolitikusai által kidolgozott módosító-javaslatot. Tánczos emlékeztetett arra, hogy a módosító-javaslatok szükségessége a közbirtokosságokkal és helyi önkormányzatokkal, valamint magánerdészetekkel folytatott egyeztetetések alatt merültek fel, amelyet Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjével közösen szerveztek Csíkszeredában.

Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora hangsúlyozta, hogy a törvénytelen fakitermelés megakadályozásának érdekében törvénybe foglalták a régi székely hagyományos fakitermelési program lehetőségét is, ezáltal egy adott terület erdészete kitermelési és szállítmányozási programot fogad el az ügykezelésében lévő térségre.

Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, a mezőgazdasági szakbizottság tagja azt követően, hogy az erdészeti törvény módosításáról döntő házként szavazott a parlament alsóháza, kifejtette: „a szakbizottsági viták alatt törvényes keretbe foglaltuk azt, hogy könnyen és elérhető áron férhessenek tűzifához azok, akik ezzel a nyersanyaggal fűtenek télen, hiszen ez idáig a jogszabályok megnehezítették a lakosság hozzáférését. Ez pedig problémát jelentett, főleg a rurális környezetekben, ahol nagy számban fával fűtenek a téli hónapokban. Az erdészeti törvény tegnap elfogadott módosításának értelmében mind a magán, mind pedig a jogi személyek, ezáltal a közbirtokosságok, egyházak és önkormányzatok is üzemtervnek megfelelő 20 köbméter fát termelhetnek ki szakcégek bevonása nélkül.”

Leave a Reply