Nem merül fel annak a kérdése, hogy kormányra lépjen az RMDSZ

A többség-kisebbség viszonyának rendezése nagyon is aktuális kérdés, hiszen azt láthatjuk, nem oldódtak meg a feszültségek. Nekünk párbeszédet kell folytatnunk a parlamenti többséggel, de az ellenzéki párok képviselőivel is. Felelősségünk van a magyar emberek érdekeinek képviseletét illetően, ezért továbbra sem mondunk le a múlt heti tárgyalások alkalmával megfogalmazott követeléseinkről. Nem nevesítünk miniszterelnök-jelöltet, ez a parlamenti többség feladata, továbbá nem merül fel annak kérdése sem, hogy kormányra lépjünk – nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök azt követően, hogy Klaus Iohannis államfő a Cotroceni-palotában fogadta az RMDSZ küldöttségét. Az RMDSZ elnöke mellett Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök, Cseke Attila szenátusi frakcióvezető, Biró Rozália, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere vett részt a tárgyaláson.

A szövetségi elnöke rámutatott, a parlamenti ülésszak végén felülvizsgálják a kormánypártokkal kötött parlamenti együttműködési megállapodást, nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy támogassák az új kormányt.

A múlt héten nem tárgyaltunk semmilyen törvénytelen intézkedésről, a követelések – amelyeket megfogalmaztunk – évek óta a parlamentben vannak, egyeseket már meg is vitatták a bizottságokban. Úgy vélem, ha egyéb kéréssel érkeztünk volna a múlt heti megbeszélésekre, akkor is a tapasztaltakhoz hasonló nacionalista hangulat lett volna úrrá a társadalmon, az országon. Tévednek azok, akik azt hiszik, hogy alkudoztunk – hiszen nem a piacon voltunk, ahol alkudozni kell. Mi tárgyaltunk a kollégákkal, és ezután is ezt tesszük” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Újságírói kérdésre kijelentette: a kisebbségi törvényben semmilyen etnikai alapú autonómia-követelés nem szerepel, ahogyan azt az államfő tévesen Berlinben kijelentette. Az RMDSZ azt szeretné, hogy a magyar közösséget érintő oktatási, kulturális kérdésekben ne más, hanem maga a közösség dönthessen. „Amikor az államelnök Berlinben felszólalt, olyan kijelentéseket fogalmazott meg a kisebbségeket illetően, amelyek nem fedik a valóságot. Közben itthon azt láthattuk, hogy hisztéria dúl. Hosszú távon rendezni kell tehát a többség-kisebbség viszonyát, ha úgy tetszik, egy többség-kisebbség paktummal” – tette hozzá.

Leave a Reply