Az RMDSZ Nőszervezete iskolai tájékoztatókon hívta fel a figyelmet a nők elleni erőszak súlyosságára (AUDIO)

„A helyes mentalitás kialakítását fiatal korban kell elkezdeni, ezért tartottuk fontosnak, hogy a diákokat is bevonjuk a Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom (NEEEM) kampányunkba. Már iskolában kell beszélni a téma súlyosságáról, felhívni a figyelmet a helyes viselkedésre, tájékoztatni az aktuális jogi előírásokról és rávilágítani az erőszak látható és rejtett formáira. Tudatosítanunk kell a diákokban azt, hogy az erőszaknak vannak következményei és a bántalmazás egyik fajtája sem elfogadhatóhangsúlyozta Lőrincz Csilla, az RMDSZ Nőszervezet székelyföldért felelős alelnöke Csíkszeredában, az akciót kiértékelő sajtótájékoztatón.

A NEEEM- kampány részeként indított programban eddig összesen 14 szakember dolgozott, 12 településre, 22 iskolába értek el, Hargita, Kovászna és Maros megyében, ahol hozzávetőlegesen 1500 diákkal beszélgettek május és június között.

„A diákok nem elég informáltak, nem tudják, hova fordulhatnak, amikor erőszakot észlelnek, de az sem tiszta számukra, hogy mi az a pont, amikor már erőszakról beszélünk. A jó hír viszont az, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk a probléma megoldásához azzal, hogy szembe néztünk vele, és átlátjuk az előttünk álló kihívás méretét“− vonta le az egy hónap iskolai tájékoztatóinak következtetéseit Simó Irma, az Áradat Egyesület elnöke, a projekt partnere.

A visszajelzések alapján a tájékoztatók hasznosak voltak, és a diákok számos új információval gazdagodtak. Az értékelőlapokból kiderült, hogy a diákok megtanulták, milyen formái vannak az erőszaknak, mi számít erőszaknak, és hová fordulhatnak, ha ilyet tapasztalnak vagy látnak a környezetükben.

A következő időszakban folytatnunk kell ezt a kampányt még több iskolában, még több helyszínen. A kezdeményezés hosszú távú célja a teljes mentalitásváltás, ezért fontos, hogy minél több iskolába eljussunk országos szinten”− vázolta a terveket Lőrincz Csilla.

Az RMDSZ álláspontja szerint a jelenlegi törvény alkalmatlan, és hiányossága emberáldozatokat követelt az elmúlt években, ezért még a nyári szünet előtt, ebben a parlamenti ciklusban iktatják azt a törvénymódosítási javaslatukat, amelyben szorgalmazzák a nők elleni erőszak büntetésének szigorítását, és lehetővé kívánják tenni a hatóságok azonnali közbenjárását.

Lőrincz Csilla nyilatkozata hang formájában ITT érhető el.

Leave a Reply