Módosító javaslatokat tesz le az erdészeti kerettörvényre vonatkozóan Korodi Attila és Tánczos Barna

Közbirtokosságokkal és önkormányzatokkal egyeztetett az erdészeti kerettörvény módosításáról Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor június 15-én Csíkszeredában.

A megbeszélésen rengeteg kérdés felmerült. Szó esett többek között arról, hogy törvényes keretbe kellene foglalni azt, hogy az egyes településeken élő rászoruló családok a tulajdonosok és erdészetek beleegyezésével kivihessék az erdőkből a hulladék fát, csapokat erdőbetisztítás gyanánt. A jelenlevők egyetértek abban, meg kell oldani azt, hogy az emberek törvényesen, könnyen és jó árban jussanak tüzifához. Az történik ugyanis, hogy az erdőket elsődleges nyersanyagként olcsón felvásárolják a nagyvállalatok, hatalmas profitra téve szert, a helyi közösségek pedig nem tudják azt az árat megfizetni, amit ezek a vállalatok, nem tudják ezzel felvenni a versenyt. A jelenlegi törvénykezés tehát gyakorlatilag megakadályozza a lakosság hozzáférését a megfizethető áron és törvényes módon megvásárolható tüzifához, ez pedig roppant súlyos probléma, mivel a falvak lakosságának nagy része fával fűt.

A törvénytelen fakitermelés megakadályozásának érdekében a résztvevők szorgalmazták a régi székely hagyományos fakitermelési program törvénybe foglalását, vagyis azt, hogy egy adott terület erdészete fogadjon el kitermelési és szállítmányozási programot az ügykezelésében lévő térségre.

A közbirtokosságok és az önkormányzatok megemlítették azt is, hogy módosítani kellene a törvényt olyan értelemben is, hogy az egyházak, önkormányzatok, iskolák minél egyszerűbben tudják kitermelni engedély birtokában a tulajdonukban levő erdőket, amennyiben a kitermelés mértéke évente nem haladja meg a 20 köbmétert.

Az RMDSZ-es tisztségviselők hétfő délután fogják írásban letenni módosító javaslataikat, figyelembe véve a csíkszeredai megbeszélésen megfogalmazott felvetéseket is.

Leave a Reply