Korodi Attila a Nemzeti Liberális Párt kongresszusán: Romániának erős jobboldalra van szüksége, amely európai értékrend szerint küzd a demokráciáért

Ma, 26 évvel a kommunista rendszer bukását követően a román politikai elitre igencsak komoly feladatok hárulnak, hiszen egy olyan országban élünk, ahol a demokrácia alapjait számos olyan tényező zavarja meg, amelyekre egy jogállam nem alapozhat. Olyan demokráciában élünk, amely minden nap újabb és újabb kihívások elé állít mindannyiunkat, és amelyben még a Temesvári Kiáltványban foglaltakat, pontosabban a 8-as pontot sem sikerült valóra váltani” – fogalmazott Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi-frakcióvezetője a Nemzeti Liberális Párt június 17-én tartott tisztújító kongresszusán.

A Szövetség Hargita megyei törvényhozója beszédében nehezményezte, hogy Romániában csorbul a hatalmi ágak szétválasztása, és sok esetben nem hagynak fel a sürgősségi kormányrendeletek általi törvényalkotási folyamattal. „Olyan országban élünk, ahol szubszidiaritás helyett a demokrácia még mindig egy erős központosított rendszer alapján működik, és amelyben sokan nem értik, hogy a kisebbségek jogait garantáló nemzetközi szerződések és keretegyezmények gyakorlatba ültetése nem a többség jogaiból vesz el” – mondta a képviselő, majd emlékeztette a küldötteket a Gyulafehérvári Nyilatkozatban foglaltakra, és az 1918-ban ígértekre, amelyek a mai napig nem valósultak meg.

Az RMDSZ képviselőházi-frakcióvezetője a tisztújító kongresszuson tartott beszédében a romániai magyar közösség problémáira reflektálva kitért a marosvásárhelyi római-katolikus iskola működésének ellehetetlenítésére, a Maros Megyei Prefektúra utasítására leszerelt kétnyelű utca névtáblák helyzetére, a közösségi szimbólumok használata miatt kapott bírósági büntetésekre, a Székely Mikó Kollégium újraállamosítására, valamint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem esetére. Kiemelte, meglátása szerint ezekre a problémákra a többséggel folytatott párbeszéd és konstruktív együttműködés útján kell megoldásokat találni, helyi és  központi szinteken egyaránt.

Romániának erős jobboldalra van szüksége, amely mindamellett, hogy érti és tudja mit jelent jobboldali beállítottságú állampolgárokat képviselni, küzd az Európa Tanács által definiált jogállam megvédéséért. Romániának ugyanakkor erős Nemzeti Liberális Pártra van szüksége, függetlenül attól, hogy éppen ki kormányoz, amely európai értékek mentén dolgozik, és küzd a demokrácia megvalósulásáért” – nyomatékosította végezetül Korodi Attila.

Leave a Reply