Európai Uniós alapokból újítják fel a marosvásárhelyi Kultúrpalotát

A közel 1,5 millió eurós finanszírozási szerződést ma írta alá Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és Simino Creţu, a Központi Fejlesztési Régió vezetője Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota Tükörtermében. A műemlék épület felújítására 1,4 millió vissza nem térítendő támogatást nyert Maros megye a 2014-2020 közötti Regionális Operatív Program 5.1-es tengelyén, amely a kulturális és természeti örökség védelmét, megőrzését, és népszerűsítését célozza.

 „Több mint 100 év telt el azóta, hogy felépült a Kultúrpalota, amely ma Marosvásárhely egyik szimbólumává vált. Az eltelt évtizedek alatt a körülmények nem mindig voltak kedvezőek, hogy ez az épület az eredeti hivatását szolgálja, mégis elmondhatjuk, hogy számtalan fontos eseménynek adott helyet és jelentős szerepet játszott térségünk kulturális életében. Büszkék vagyunk arra, hogy Marosvásárhelyen, Maros megyében található a szecessziós építészet egyik legszebb alkotása, amely nemzetközi szinten is ismert. A felújítási projektet nagy odafigyeléssel készítette elő a Maros Megyei Tanács, és most egy komoly kihívás előtt állunk. Bízom benne, hogy a beruházás kivitelezése során nem ütközünk majd sok akadályba, és a Kultúrpalota minél rövidebb időn belül megújulhat. Az európai uniós támogatásnak köszönhetően a turisták és a helybéli látogatók is eredeti szépségében láthatják majd az épületet” – nyilatkozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

A Kultúrpalota homlokzatát Körösfői-Kriesch Aladár A magyar kultúra apoteózisa  című mozaikja díszíti, a négy bejárati ajtó fölötti bronzreliefek Liszt Ferencet, Szent Erzsébet-legendáját, a két Bolyait, Aranka Györgyöt és az első Nyelvművelő Társaság megalapítását, illetve Erkel Ferenc Bánk Bán című operájának egyik képét jelenítik meg. A Kultúrpalotában a hangversenyterem mellett kiállítóterek és több reprezentatív terem is található, ezek közül a legszebb a Tükörterem, amelyet 12 színes üvegablak díszít. Ezek a székely mondavilág és székely népballadák jellegzetes képeit örökítik meg.

„A természeti és kulturális örökség védelmét célzó projektek esetében lassan lejár a szerződéskötések ideje. Eddig 150 millió lej értékben szerződtünk le vissza nem térítendő támogatásokat 13 projekt megvalósítására, amelyeket a 2014-2020 közötti Regionális Operatív Program 5-ös tengelyének 5.1-es kiírására nyújtottak be. Most egy következő szakaszba lépünk, amikor a beruházások lebonyolításában kell együttműködnünk.  A helyi fejlesztésekben fontos szerepet játszanak a kulturális és természeti örökség védelmét, megőrzését, és népszerűsítését felvállaló projektek. Ahogyan korábban is mondtam már, a 2014-2020 közötti Regionális Operatív Program keretében mintegy 700 támogatási kérés volt leadva, amelyek összértéke meghaladta a 700 millió eurót. Arra ösztönzünk mindenkit, kezdjék el mielőbb a projektek megvalósítását, hogy valóban le tudjuk majd hívni a rendelkezésünkre álló vissza nem térítendő uniós alapokat”– nyilatkozta a mai sajtótájékoztatón Simion Creţu, a Központi Fejlesztési Régió igazgatója.

A ma aláírt szerződés összértéke 6.515.142,93 lej és a tervek szerint a projektet 2021 második feléig kell megvalósítani. A projekt keretében a külső felújítási munkálatokat fogják elvégezni, ebbe beletartozik a homlokzati díszítőelemek restaurálása is. Emellett a Maros Megyei Könyvtár lépcsőházát, a Tükörtermet és a hangversenyterem orgonáját is helyreállítják. A munkálatok elvégzése után a Kultúrpalota ismét eredeti szépségében lesz látható, és a projekt részét képező digitalizálási folyamatnak köszönhetően virtuálisan is meg lehet majd látogatni.

Leave a Reply