Biró Rozália, az általa kezdeményezett nemzetközi konferencián: hatékony törvénykeretre van szükség a nők elleni erőszak felszámolására

„Hatékonyabbá kell tennünk a nők elleni erőszak felszámolását szolgáló törvényeket, hiszen jelen pillanatban igencsak hiányos törvényes keretek vannak érvényben. Erről tanácskozunk az elkövetkező 3 napban azon a konferencián, amelyen a törvényhozó parlamenti, a végrehajtásért felelős kormányzati képviselet és a szakmai tapasztalattal rendelkező civil szervezetek meglátásain keresztül keressük a megoldásokat a problémákra” − mutatott rá Biró Rozália, az RMDSZ külügyi bizottságának elnöke tegnap június 13-án Bukarestben a Tegyük hatékonyabbá a nők elleni felszámolását szolgáló törvényeket című konferencia megnyitóját követően. Az esemény a képviselőház külügyi bizottságának kezdeményezésére, az Interparlamentáris Unió és két nemzetközi civil szervezet szervezésében zajlik, június 12−14. között a Román Parlamentben húsz országból érkező, 144 küldött jelenlétében.

„Az erőszak bármilyen formája az alapvető emberi jogok megsértését jelenti. Egy széleskörű konzultációt kezdeményeztem a konferencia keretén belül, úgy a törvényhozó parlamenti képviselet, mint a végrehajtásért felelős kormányzati képviseletet, mint az igen komoly szakmai tapasztalattal rendelkező civil szervezetek között a konferencián. Hiszen azok  a sürgős változások, amelyek be kell következzenek az erőszak csökkentése érdekében valamennyi változtatni tudó szereplő támogatását és együttműködését igénylik” – fogalmazott Biró Rozália képviselő. A Bihar megyei törvényhozó kifejtette, az Amerikai Egyesült Államoktól, Monacón keresztül Namíbiáig politikusok és szakemberek tanácskoznak e három napban arról, hogy melyek azok a legsürgősebb lépések, amelyeket Romániában és közép- és kelet-Európa országaiban tenni kell az erőszak felszámolása érdekében.

Az általam kezdeményezett konferencia szervesen kapcsolódik az RMDSZ Nőszervezetének NEEEM-kampányához, hiszen a mintegy másfél napos eddigi párbeszéd alapján megállapítható, hogy közép- és kelet-Európa országaiban is igen kedvezőtlenek a nők és lányok elleni erőszak adatai. Valamennyi ország a régióban azzal küszködik, hogy az Isztambuli Keretegyezményben foglaltakat törvényi szintre emeljék és mindannyian elégedetlenek az erőszakot elszenvedő védelmét biztosító ideiglenes központok, tanácsadók számával” – vonta le az első nap után a konferencia konklúzióit a képviselő.

A három napos konferencián egy közös állásfoglalást és jelentést dolgoznak ki a résztvevők, amely tartalmazni fogja azokat a fontosabb lépéseket, amelyeket a résztvevők felvállalnak a saját országukban a nők és lányok erőszak felszámolása céljából.

 

Leave a Reply