Szakmaiság, rendszeres egyeztetés, és közös tervezés – erről állapodtak meg az RMDSZ önkormányzati és parlamenti vezetői Bukarestben

„A megyei és helyi önkormányzatokkal folytatott sorozatos egyeztetések eredményeként olyan kezdeményezéseket dolgoztunk ki az elmúlt időszakban, amelyek a helyben tapasztalt közigazgatási problémákra és ellentmondásokra nyújtanak megoldásokat. Az önkormányzati vezetőinkkel történő rendszeres egyeztetések eredményeként könyvelhetjük el például az országos és helyi közigazgatások közötti bér-aránytalanságok csökkentését. Továbbá ezen tanácskozások alapján lehetővé tettük az önkormányzati vezetőink számára, hogy teljesítményalapú bérezést szabjanak meg az alkalmazottaiknak, egy jobb munkateljesítmény érdekében. A választási kampányban azt ígértük, szorgalmazni fogjuk a parlamentben, hogy a helyben befizetett adók felett minél nagyobb mértékben a helyi közösségek rendelkezhessenek. Ennek megfelelően önkormányzatainkkal konzultálva benyújtottunk egy törvénytervezetet, amelyben javasoljuk, hogy a jelenlegi 71,5 százalékról 80 százalékra növekedjen a személyi jövedelemadóból visszaosztott összegek aránya. Nagyobb autonómiát kell biztosítanunk a helyi vezetőknek a döntéshozásban, hiszen ők azok, akik tudják milyen intézkedésekre van szükség a mindennapi problémák megoldására. A helyi közösségek igényeit figyelembe véve kell törvényeket alkotni a parlamentben, olyan jogszabályokat, amelyek az erdélyi magyar emberek jólétét szolgálják. Erős önkormányzatok csak jó törvények alapján létezhetnek” – mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök tegnap délután, Bukarestben, az RMDSZ parlamenti frakciói és a Szövetség önkormányzati vezetőinek közös tanácskozásán.

Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke, úgy értékelte, szorosabb együttműködésre van szükség a Szövetség testületei között annak érdekében, hogy az RMDSZ programjában vállaltakat gyakorlatba ültethessék: „olyan törvényekre van szükségünk, amelyek a jóléti társadalom, a helyi autonómia és fejlesztések megvalósításában segítik önkormányzati vezetőinket. Több szakmai egyeztetésre és közös tervezésre, összehangolt munkára van szükség a parlamenti frakcióinkkal. Közelebb kell vinni a törvényalkotás folyamatát a helyi közösségeinkhez, azokhoz az emberekhez, akiknek érdekében mindez történik”.

„A helyi közösségeinkhez legközelebb álló döntéshozatali szint az önkormányzat, ezért a vezetőink által tapasztalt nehézségekre kell megoldásokat keresnünk. Az új parlamenti mandátumban szorosabb együttműködést alakítottunk ki a helyi közösségeink által megválasztott vezetőkkel, ezt a munkát kívánjuk folytatni és ennek szellemében törvényt alkotni. Hiszen az önkormányzati vezetőink azok, akik nap mint nap szembesülnek a bukaresti törvényhozás végrehajtásának nehézségeivel, ők azok, akik tudják milyen törvénymódosításokra van szükség ahhoz, hogy könnyebben menjen a munka” – mutatott rá Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője az önkormányzati vezetőkkel folytatott megbeszélésen.

Korodi Attila, a Szövetség képviselőházi frakcióvezetője elmondta: „a 2016-os parlamenti választásokat követően, az RMDSZ új parlamenti csoportja intézményesíteni próbálta az önkormányzati vezetőkkel folytatott megbeszéléseket, ezúttal második alkalommal találkoztunk Bukarestben, abból a célból, hogy jobban összehangoljuk az önkormányzatok által tapasztalt jogi problémák és a törvényalkotás közötti hiányosságokat és megoldást találjunk ezekre”. Korodi Attila, Hargita megyei parlamenti képviselő ezt követően beszámolt az elmúlt félév megvalósításairól, illetve elmondta, hogy az előző találkozón felállított munkacsoportok munkájának eredményeként sikeresen járultak hozzá az egységes bértörvény módosításához, valamint számos közigazgatásban felmerülő problémát sikerült megoldani.

Borboly Csaba, az Országos Önkormányzati Tanács elnöke hozzászállásában több ilyen jellegű összejövetelt szorgalmazott, továbbá olyan online felület létrehozását javasolta, amely munkafelületként működne a jogszabály-módosítások kidolgozására, elmondta ezek a tanácskozások hasznosak, erre alapozva kell a közös munkát  folytatni.

A találkozón jelen volt az RMDSZ 5 megyei tanácselnöke, illetve az Országos Önkormányzati Tanács (OÖT) tagjai. A jelenlévők megállapodtak abban, hogy az OÖT feladata, hogy a parlamenti munkát segítse, olyan törvénytervezetek kidolgozásában és előterjesztésében vállaljon szerepet, amelyek az önkormányzatok, a helyi közösségek jólétét biztosítják.

 

 

Leave a Reply