Szabó Ödön: egységesítjük az alkalmazottaknak adható értékjegyek rendszerét

„Romániában jelenleg három törvény szabályozza azt, hogy egy munkáltató milyen jellegű értékjegyeket nyújthat az alkalmazottjainak. Az RMDSZ egységesítené, kibővítené, és egy törvénybe foglalná ezen ajándékjegyeket szabályzó előírásokat. Ez idáig étkezési, bölcsődei, vakációs ajándékjegyeket nyújthattak a hatályos jogszabályok értelmében a munkáltatók, azonban a Szövetség törvénytervezete két újabb típusú értékjegyet vezetne be, ezáltal a kulturális- és sporteseményeket támogatnák” – mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese azt követően, hogy iktatták az Szövetség törvénykezdeményezését. A Bihar megyei képviselő emlékeztetett arra is, hogy az értékjegyek olyan juttatásoknak számítanak, amelyekre kedvezményes adózási feltételeket biztosít az állam a munkaadónak.

Szabó Ödön elmondta, hogy az RMDSZ törvénytervezete mindamellett, hogy két új típusú értékjegyet vezet be, a bölcsődei ajándékutalvány jelenlegi előírásain is változtatna úgy, hogy ezen jegyek értékére egy felső keretet szabna, így azokon a munkaadókon segítene, akiknek nem áll módjában 450 lejt kifizetni az alkalmazottnak, azonban egy 100 lejes juttatásban részesítené őket.

A két új típusú értékjegy kulturális és sport területeken lehetne használni. „A kulturális értékjegyeket színházbérletekre, koncertjegyekre, kiállítások látogatására lehetne használni, míg a sportjegyek sportközpontokba való bérletek kiváltására lennének alkalmasok, vagy akár egészségügyi utókezelésekre is, de olyan szolgáltatások ellenértékét is jelenthetik, amelyekért nem fizet az egészségbiztosító pénztár” – mutatott rá Szabó Ödön Bihar megyei képviselő, majd hozzátette, hogy a kulturális- és sportjegyek értéke nem haladhatja meg a törvényben megszabott összegeket.

Szabó Ödön parlamenti képviselő nyilatkozata hang formájában elérhető és letölthető a http://rmdsz.ro/multimedia/hangfelvetel/szabo-odon-egysegesitjuk-az-alkalmazottaknak-adhato-ertekjegyek-rendszeret linken.

Leave a Reply