,,Csak együtt lehetünk erősek, de együtt erősek leszünk!”

Sikeresen zárult a

Máramarosi Magyar Napok első kiadása

Nem kevesebb, mint 14 helyszín, közel 2 000 néző a különböző programokon, tucatnyinál több fellépő – nagyjából ezt jelentette a számok nyelvén az idén először megrendezett Máramarosi Magyar Napok. Ahogy Apjok Norbert parlamenti képviselő fogalmazott: ez a hét arról szólt, hogy magyarságunkat ünnepeltük, és megmutattuk, hogy a máramarosi magyar közösségnek van jövője és élni akar.

S ha csak ezekből a szikár számadatokból is indulunk ki, teljes bizonyossággal állíthatjuk: sikeres rendezvényként könyvelhetjük el a Máramarosi Magyar Napokat. Azonban túl a számokon, a mifelénk rendhagyónak számító karaván igazi sikere elsősorban abban érhető tetten, hogy életet lehelt szórványközösségünkbe, felpezsdítette a helyi magyarság életét, jó értelemben felkavarta az állóvizeket. A szórakoztatáson túl, a szervezők célja is az volt, hogy erősítsék az itt élő magyarok önazonosság-tudatát, összekovácsolják a közösséget, megmutatva mindenkinek azt, hogy bár szórványvidéken élünk, ragaszkodunk nyelvünkhöz, kultúránkhoz, hagyományainkhoz.

Minden kezdet nehéz, szokták mondani, s ez a Máramarosi Magyar Napok esetében sem volt másképp, hiszen a szűz területen való araszolgatás nem mindig zajlott zökkenőmentesen. Ennek ellenére a végére minden letisztult, kikristályosodott, és összeállt az a program, amellyel, túlzás nélkül mondhatjuk, az egész megye magyarságát megörvendeztették a szervezők.

,,Azt gondolom, sikeres rendezvényt tudhatunk magunk mögött. Fontos kiemelni, hogy nagy számú helyi fellépő járult hozzá a programokhoz, meg tudtuk mutatni, hogy megyénkben is vannak tehetséges, lelkes műkedvelők. Ezen felül pedig elmondható, hogy minden helyszínen szívélyesen fogadták a Máramarosi Magyar Napok karavánját. Nagy köszönet illeti az RMDSZ helyi szervezeteit, hogy vendégül látták karavánunkat” – nyilatkozta lapunknak az eseménysor kapcsán Apjok Norbert parlamenti képviselő, aki igyekezett minden helyszínen jelen lenni, hogy az emberekben ezáltal fokozottan tudatosodjon: a magyar közösség tagjai bármikor bizalommal fordulhatnak az érdekvédelmi szervezet képviselőihez, megoszthatják velük gondjaikat, illetve közösen megoldást kereshetnek a felmerülő helyzetek orvoslására. Hiszen az ilyen és ehhez hasonló ünnepnapokon, az önfeledt szórakozáson túl hétköznapok sorjáznak jó hosszan. Ezek a hétköznapok óhatatlanul is problémák, gondok, megoldandó feladatok elé állítják az embereket, s ezekre gyakran csak közösségi vezetőink segítségével tudnak megfelelően reagálni. A máramarosi magyaroknak fontos tisztában lenniük azzal, hogy nincsenek egyedül, mindig számíthatnak egymásra és vezetőikre. Hiszen egy közösség erejét nem kizárólag az egyének száma, sokkal inkább az egyének közötti kapcsolatok minősége adja.

Visszakanyarodva a Máramarosi Magyar Napokhoz, a szervezési munkát a Máramarosért Társaság, a Simonchicz Incze Kulturális Egyesület és a Nagybánya Területi Ifjúsági Egyeztető Tanács vállalta fel. A rendezvénysorozatot támogatta a Nagybánya Területi RMDSZ és a Communitas Alapítvány. Feltétlenül meg kell említenünk a fellépőket és a partnereket is: Lendvay Márton Színjátszó Kör, Ádám&Apa együttes, Partner Galéria, Hitter Ágota, Maidic Henriett, Somfa néptáncegyüttes, domokosi néptánccsoport, a Németh László Elméleti Líceum kórusa, Talpalat néptánccsoport, Teleki Magyar Ház, szinérváraljai óvodás- és kisiskoláscsoport, Turul-Sas Lovagrend, Nagy Lajos (Monó), Classical együttes. Nélkülük, lelkes hozzáállásuk nélkül lehetetlen lett volna sikerre vinni a kezdeményezést.

Ezek után joggal bizakodhatunk abban, hogy lesz folytatása a Máramarosi Magyar Napoknak. Ezt támasztja alá Apjok Norbert képviselő nyilatkozata is: ,,Külön öröm, hogy minden helyszínre visszavárnak jövőre is. Bízom benne, hogy sikerül hagyományt teremteni, fontos, hogy minden magyar érezze, hogy megyénk magyar közösségéhez jó tartozni. Csak együtt lehetünk erősek, de együtt erősek leszünk!”

Ne feledjék tehát: remélhetőleg jövőre is lesznek MÁRAMAROSI MAGYAR NAPOK, jertek majd el kicsik, nagyok, szépkorúak, fiatalok! (Tamási Attila)

Leave a Reply