Tánczos Barna: a méhészeti törvénynek hatékonyabban kell fellépnie a mézhamisítás ellen, ezért az RMDSZ támogatja a jogszabály szigorítását

„A romániai élelmiszerpiacon többféle eredetű és minőségű méhészeti termék kerül forgalomba. A fogyasztóknak nehéz megállapítaniuk, melyik termék igazi, illetve melyik származik a hazai méhészektől, melyik érkezett az Unió más tagállamaiból, esetleg az Unión kívülről, például Kínából. A vásárlók könnyebb tájékozódását, illetve az esetleges mézhamisítások, rossz minőségű mézek forgalmazásának visszaszorítását célozza a méhészeti törvényt módosító jogszabálytervezet, amelyet a szenátus mezőgazdasági bizottsága kedvezően véleményezett. A testület alelnökeként támogattam a törvény szigorítását” – nyilatkozta Tánczos Barna szenátor a mezőgazdasági bizottság keddi ülését követően.

A székelyföldi RMDSZ-es szenátor elmondta, a bizottságban jóváhagyott módosítások értelmében ezután a méhészeknek, feldolgozóknak, forgalmazóknak kötelező lesz feltüntetniük a termék címkéjén a méz eredetét, hogy melyik országból származik, illetve amennyiben keverékről van szó, azt is jelezni kell a címkén, milyen arányban tartalmaz hazai vagy más országból származó mézet. „Ezt azért fontos megjelölni, mert könnyen előfordul, hogy például egy Lengyelországból importált méz 90 százalékban Kínából származó mézet tartalmaz és csak 10 százalékban lengyelt, ennek ellenére lengyel terméknek tüntetik fel. Az ehhez hasonló helyzetek visszaszorítása érdekében a jogszabály szigorítja a mézhamisításért, illetve a megtévesztő termékleírásért járó büntetéseket. Továbbá, kértük az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság felszerelését olyan berendezésekkel, amelyek alkalmasak a méz vizsgálatára, illetve segítségükkel megállapítható, melyik méhészeti termék készült virágnektárból, szirupból vagy mézpótló hozzáadásával” – magyarázta Tánczos Barna.

Mint mondta, a mezőgazdasági bizottság ülésén részt vettek a szaktárca, az élelmiszerbiztonsági hatóság, valamint az országos méhészegyesület képviselői is, mindannyian kedvezően véleményezték a méhészeti törvény tervezett módosításait. A jogszabály esetében ugyanakkor Brüsszel jóváhagyását is kérni kell az uniós szabadkereskedelmi szabályok miatt, a módosítások ugyanis hatással lesznek a külföldi forgalmazókra is, amelyek Romániában is értékesítenek méhészeti termékeket.

Leave a Reply