RMDSZ: közösségünknek előnyös módosításokat sikerült elfogadtatni a bértörvény vitája alatt a szenátusi szakbizottságban

Az egységes bértörvény szenátusi szakbizottsági vitája során sikerült a jogszabály szövegébe több olyan módosító javaslatunkat is belefoglalni, amelyek kedvezőek magyar közösségünk számára, és amelyek megoldást nyújtanak a bérek közötti egyenlőtlenségek kiküszöbölésére a közigazgatásban. Ezért az RMDSZ a munkaügyi bizottságban támogatta az egységes bértörvényt” – mondta Derzsi Ákos, a szenátus munkaügyi bizottságának tagja azt követően, hogy csütörtökön a testület elfogadta az egységes bértábla tervezetét.

A Bihar megyei szenátor kifejtette, az RMDSZ javaslatára bekerült a bértörvény tervezetébe egy olyan cikkely, amely lehetőséget teremt az önkormányzati vezetők teljesítmény alapú javadalmazására: „kezdeményezésünkre az önkormányzat vezetője is részesülni fog a sikeres pályázati projektek után járó 25 százalékos fizetéspótlékban. Ezt eddig csak a projektben résztvevő hivatalnokoknak járt. Azt gondoljuk, ha a kedvezményezettek körét kiterjesztjük a polgármesterekre is, azzal tovább ösztönözhetjük az önkormányzatok pályázási kedvét” – magyarázta Derzsi Ákos.

A munkaügyi bizottság tagja beszámolt arról is, a kormány bértörvénytervezete tartalmazott olyan visszás előírásokat, amelyek értelmében a kinevezett tisztviselők, mint például a prefektusok, többet kerestek volna, mint a választott önkormányzati vezetők. „Ez nincs rendben, a közigazgatási hierarchia és a feladatkörrel járó felelősség alapján az önkormányzat vezetőjének fizetése nagyobbnak kell lennie, mint a kinevezett tisztviselőknek, ezért javasoltuk a polgármesterek, megyei tanácselnökök bérének növelését. A helyi közigazgatás szintjén a megyeközpontok és a megyei önkormányzati vezetők bére esetében lesz a legnagyobb az alkalmazott szorzószám, 9-es szorzóval számolják majd bérüket. A megyeközpontok alpolgármesterei és a megyei tanácsi alelnökök bérénél 7,5-ös szorzót alkalmaznak majd. Más városok polgármestereinek, alpolgármestereinek fizetése esetében az eddigihez képest 1 ponttal nő az alkalmazott szorzó” – összegezte Derzsi Ákos.

A Szövetség szakbizottsági munkájának eredményeként kedvezőbb lesz ezután a nem klerikális személyzetnek biztosított jövedelem kiszámítási módja: „Kezdeményezésünkre a szakbizottság elfogadta, hogy a nem klerikális személyzet juttatását ne az éves költségvetés és költségvetés-kiegészítés határozzák meg, hanem a mindenkori minimálbér értékét kapják. Emellett sikerült azt is megakadályoznunk, hogy az egységes bértörvény visszavágja a juttatásban részesített nem klerikális személyzet számát. Az idei költségvetés vitája során a Szövetségnek sikerült elérnie, hogy a korábbi évekhez képest mintegy 950-nel több kántor, harangozó, stb. számára biztosítson juttatást az állam, így a javadalmazásban részesülő személyek száma eléri a 19.900-et. A kormány által beterjesztett bértörvénytervezet visszavágta volna a jövedelemben részesítendők számát az előző évek szintjére.”– mondta Derzsi.

Az egységes bértörvény tervezete értelmében 15 százalékos fizetéspótlékban részesítették volna a látássérült munkavállalókat, ám más fogyatékkal élők, akik munkaviszonyban állnak, nem kaptak volna ilyen jellegű támogatást. „Az RMDSZ ezt diszkriminatívnak ítélte, ezért kezdeményezte, hogy a kedvezményezettek körét terjesszék ki minden fogyatékkal élő munkavállalóra. A munkaügyi bizottság elfogadta a Szövetség javaslatát, így az egységes bértörvény minden fogyatékkal élő munkavállalóra tekintettel lesz” – mondta Derzsi.

Az RMDSZ javaslatára a törvénytervezetben eredetileg tervezett 5 százalékos béremelés helyett 10 százalékkal fog növekedni a megelőző pénzügyi ellenőrzést végző önkormányzati alkalmazottak bére. Derzsi Ákos szerint ezen a területen rendkívül fontos az ösztönző javadalmazás, ugyanis nehéz alkalmazottakat találni az állásokra. Az egységes bértörvény tervezete hátrányosan érintette volna a környezetvédelmi hatóságok alkalmazottait, ugyanis nem a megfelelő bérrácsba sorolta be őket, ezáltal fizetésük átlagosan 2000 lejjel alacsonyabb lett volna, mint amennyi megilleti őket. Az RMDSZ kezdeményezte a hiba javítását, így a környezetvédelmi hatóságok alkalmazottai megfelelő bérezésben fognak részesülni.

Az egységes bértörvény tervezetét hétfőn tárgyalja a szenátus plénuma. A jogszabály esetében a képviselőház a végső döntéshozó.

 

 

Leave a Reply