Korodi Attila: kihirdette az államfő az anyanyelvhasználatot az egészségügyi és szociális intézményekben lehetővé tévő törvényt

„Kihirdette az államelnök az RMDSZ által kidolgozott, az anyanyelvhasználatot az egészségügyi és szociális intézményekben lehetővé tévő jogszabálytervezetünket, ezt követően jelenik meg a Hivatalos Közlönyben. A továbbiakban a szakminisztériumok összehangolt munkájára van szükség annak érdekében, hogy kidolgozzák az alkalmazási normákat” –mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője ma délután a FUEN kongresszuson. Az RMDSZ alsóházi törvényhozója elmondta, az anyanyelvhasználat bővítését célzó törvény alkalmazási normáinak kidolgozásában a szakemberek mellett, meg kell hallgatni a kisebbségi és civil szervezetek véleményét.

Romániában hiába vannak a kisebbségeknek törvénybe foglalt jogai, hogyha azokat nem ültetik gyakorlatba. Bízom abban, hogy a szakminisztériumok felmérik ennek a törvénynek a fontosságát és megfelelő módon fogják alkalmazni előírásait. Törvény adta joga minden kisebbségnek, hogy a kórházi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben anyanyelvén kapjon tájékoztatást és segítséget” – hangsúlyozta Korodi Attila.

Mint az ismert, az RMDSZ törvényhozói az elmúlt parlamenti ciklusban dolgozták ki, és terjesztették a parlament elé az anyanyelvhasználat bővítését célzó törvénytervezetet, amely lehetővé tenné, hogy azokon a településeken ahol a kisebbségek számaránya meghaladja a 20 százalékot vagy az 5000 főt anyanyelven legyenek kiszolgálva az egészségügyi és a szociális intézményekben.

Leave a Reply