FUEN: véget ért a kongresszus, indul az európai kisebbségi kezdeményezés aláírásgyűjtő kampánya

Véget ért Kolozsváron az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN kongresszusa. Európa legnagyobb, kisebbségi szervezeteket tömörítő szervezetének négynapos rendezvényén több mint 300, Európa minden sarkából érkezett küldött és meghívott vett részt. Hivatalosan is útjára indították a MSPI-aláírásgyűjtést, az RMDSZ nyárra tudatosító kampányt szervez.

Egy minden szempontból sikeres kongresszust tudhatunk a hátunk mögött” – értékelt Vincze Loránt, a FUEN elnöke. „Olyan rangos meghívottak tisztelték meg jelenlétükkel rendezvényünket, mint Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa vagy Petra Roter, az Európai Nemzeti Kisebbségi Keretegyezmény tanácsadó testületének elnöke; panelbeszélgetéseinken európai jó gyakorlatokat mutattunk be a nyelvi jogok, az autonómiagyakorlatok, az innováció terén; ugyanakkor rávilágítottunk a Közép- és Kelet-Európa államaiban tapasztalható visszásságokra, jogsértésekre. Románia esetében az erdélyi magyarság problémái mellett a hivatalosan el nem ismert aromán közösség, illetve a romák hátrányos megkülönböztetésének problémája is hangsúlyosan jelen volt kongresszusunkon. Sajnáljuk, hogy a román állam ezúttal is elzárkózott a párbeszédtől, sőt, megpróbált nyomást gyakorolni meghívottjainkra; előbb-utóbb rá kell ébredniük, hogy a problémákat nem elrejteni kell, hanem megbeszélni, megérteni és megoldani” – foglalta össze a FUEN elnöke.

Hozzátette: a küldöttek nemcsak Kolozsvárt ismerték meg a négy nap alatt, hanem az RMDSZ-es megyei tanácselnökök bemutatóinak köszönhetően egész Erdélytől kaptak egy képet, illetve személyesen is ellátogattak a tordai sóbányába, Tordaszentlászlóra, illetve Bonchidára. „A Bánffy kastély udvarán, egy emlékezetes eseményen indítottuk el a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtési kampányát. Remélem, hogy vendégeink nemcsak Erdély nagyköveteiként, hanem a közös ügyünk elkötelezettjeiként távoznak innen. Az európai nemzetiségek eddig példa nélküli összefogására lesz ugyanis szükség ahhoz, hogy összegyűjtsük az egymillió aláírást és partnereket szerezzünk annak érdekében, hogy beinduljon az uniós jogalkotás a kisebbségek védelme érdekében. Büszkék vagyunk arra, hogy ez a munka itt, Erdélyben kezdődött el” – fogalmazott Vincze Loránt.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta, május-június időszakban tájékoztató médiakampányt indítanak, amely során elmagyarázzák, miről is szól a MSPI, és bemutatják, miért jó, hogy európai szintű szabályozás védje a kisebbségek jogait, nyár végén pedig megkezdik az aláírások összegyűjtését. „Azt szeretnénk, hogy legyen egy uniós nyomás Romániára, hogy tartsa be a kisebbségek jogait, az EU-hoz való csatlakozásakor ígért vállalásokat. Erről fog szólni kampányunk, bízom benne, hogy az erdélyi magyar emberek érteni, értékelni és támogatni fogják”− mondta el, hangsúlyozva: az aláírások összegyűjtésével egyidőben nemzetközi lobbi útján az európai döntéshozókat, itthon pedig a közvélemény formálókat, politikusokat győznék meg, olyan embereknek is célzottan juttatnák el üzenetüket, akik fülébe a román külügy folyamatosan szajkózza az ezzel kapcsolatos ellenérveket.

A FUEN-kongresszus bochidai ünnepi eseményéről készült angol nyelvű videó megtekinthető ITT.

 

Leave a Reply