Máramarosi Magyar Napok

Jertek el kicsik, nagyok,

szépkorúak, fiatalok!

  1. május 26-június 4.

Május 26-a és június 4-e között első ízben szervezik meg a Máramarosi Magyar Napokat. A remélhetőleg hagyományt teremtő rendezvény szervezőinek nem titkolt céljuk, hogy erősítsék az itt élő magyarok önazonosság-tudatát, összekovácsolják a közösséget, egyszersmind megmutatva mindenkinek azt, hogy bár szórványvidéken élünk, ragaszkodunk nyelvünkhöz, kultúránkhoz, hagyományainkhoz.

Apjok Norbert parlamenti képviselő lapunknak elmondta: „Fontosnak tartottuk, hogy a megye minden magyarlakta településére eljusson a Máramarosi Magyar Napok karavánja. Ez a hét arról szól, hogy magyarságunkat ünnepeljük, és megmutassuk, hogy a máramarosi magyar közösségnek van jövője és élni akar.”

A Máramarosi Magyar Napok programja úgy lett összeállítva, hogy minden korosztály magáénak érezhesse azt, s a megye valamennyi magyarlakta települését felölelje.

Csapjunk hát a lovak közé, s lássuk, mit kínál számunkra ez az egy hetes rendezvény. A nyitónapon, május 26-án, azaz MA 19.00 órától a felsőbányai kultúrházban a Lendvay Márton Színjátszó Kör, valamint a Hitter Ágota vezette Holdszivárvány csoport tagjai lépnek közönség elé. Május 29-én 19.00 órától, a magyarláposi kultúrházban a koltói Somfa néptánccsoport és a késő középkori táncokat felelevenítő Turul Sas tánccsoport lép színpadra. Május 30-án Nagybányán, szintén 19.00 órától az Oravecz Gyöngyi vezette Partner Galériában lesz retró est Jenei Istvánnal és Jenei Ádámmal. Május 31-én Kapnikbányán 18.00 órától, a Caritas-házban a Németh László Elméleti Líceum kórusa és a Teleki Magyar Ház Talpalat néptánccsoportja és népdalénekesei mutatkoznak be. Ugyancsak aznap 20.00 órától az erzsébetbányai kultúrházban is fellép a két csoport. Szintén 31-én 18.00 órától a szinérváraljai kultúrházban a Hitter Ágota vezette Holdszivárvány csoport és a koltói Somfa néptánccsoport lép színpadra.

Június 1-jén 19.00 órától a magyarberkeszi kultúrházban a Petőfi-Szendrey irodalmi estet, illetve a felsőbányai Holdszivárvány műsorát tekinthetik meg. Szintén elsején 18.00 órától a kolozsvári bűvész, Belloni produkcióját tekinthetik meg a monóiak, a helyi kultúrházban. A rónaszéki kultúrházhoz ugyancsak elsején, 19.00 órakor érkezik a karaván. Június 2-án 19.00 órától Szamosardón, a kultúrházban a Teleki Magyar Ház Talpalat néptánccsoportja és népdalénekesei, valamint a Hitter Ágota vezette Holdszivárvány csoport  tagjai bűvölik el a közönséget. Szintén aznap a máramarosszigetieknek is kedveskednek a szervezők, ott a Knock Out együttes lép fel 20.00 órától a Flamingo panzióban (a szervezők fenntartják a változtatás jogát), Domokoson 19.00 órakor érkezik a kultúrházhoz a karaván, valamint a hosszúmezői magyarok előtt lép fel 18.00 órától, szintén a kultúrházban a kolozsvári bűvész, Belloni. Ez utóbbi településen másnap, azaz június 3-án egésznapos helyi szervezésű horgászverseny és halászléfőzés is lesz.  Végül, de nem utolsó sorban június 3-án 18.00 órától a koltói kultúrházban monói gyermekjátékokat tekinthetnek meg az érdeklődők, illetve fellép a Turul Sas Egyesület tánccsoportja is. (Tamási Attila)

Ne feledjék tehát: május 26-június 4. – MÁRAMAROSI MAGYAR NAPOK,

jertek el kicsik, nagyok, szépkorúak, fiatalok!

Leave a Reply