Magyar Lóránd: a hazai piac erősítését szolgálja a sertéstartó gazdák támogatását célzó országos program

A más országokból érkező nagy mennyiségű sertéshús negatív hatással van a hazai piacra. Ennek a folyamatnak a visszaszorítását célozza az a hiánypótló törvénykezdeményezés, amelyről a parlament kedden döntő házként szavazott. A törvény megteremti a jogi keretet a hazai sertéstartók támogatására és kedvező feltételeket biztosít a kiírásra kerülő sertéstámogató programban való részvételhez” – fogalmazott Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy a Képviselőház megszavazta a törvénytervezetet.

A Szövetség alsóházi mezőgazdasági bizottságának tagja elmondta, Romániába nagymértékben Lengyelországból érkezett sertéshús, ezáltal kiszorultak a hazai piac résztvevői: „a most megszavazott törvénytervezet jelentősen növelni fogja a hazai termelést, ezáltal csökkenni fog az import igénye Romániában. Ezzel együtt nőni fog a minőség is, hiszen ennek a gazdasági szektornak a működését teszi majd hatékonyabbá a támogatás, amelynek értéke 10 és 250 ezer euró között változik, 10 ezer eurós csomagokra leosztva egy meghatározott táblázat alapján. A feltételek között annyi szerepel, hogy legalább 600 sertése legyen a gazdának, amelyet kizárólag engedélyekkel rendelkező vágóhidaknak értékesíthet. A kedvezményezetteknek évente két időszakban lesz lehetőségük a sertések elszállítására és a programban foglalt minőség-ellenőrzésére.” Magyar Lóránd hozzátette, a támogatást igénylő formanyomtatványokat a megyei mezőgazdasági hivataloktól lehet megszerezni, valamit rámutatott arra is, hogy a program összköltségvetési kerete 446 millió euró, amelyet a jelenlegi kormánypártok a 2017−2020-as időszakban terveznek erre a célra fordítani.

Sebestyén Csaba, az RMDSZ Hargita megyei képviselője úgy értékelte, hogy bár a jelenlegi törvénytervezet kedvező a nagy gazdaságoknak, nem rendezi a kis gazdaságok helyzetét, hiszen ezeket nem részesíti támogatási lehetőségben, ezért az RMDSZ jogszabálytervezetet dolgoz ki, és terjeszt a parlament elé, hogy orvosolja ezt az állapotot.

 

Leave a Reply