A kötelező gépjármű-biztosítás könnyítése mellett szavazott az RMDSZ

„Mindmáig egy autóbaleset után a kárt okozó biztosítója fedezte a károsított költségeit. Tapasztalatból tudjuk, hogy a pénzösszeg folyósítása sokszor hosszú ideig húzódott, a biztosító társaság megpróbálhatott kibújni a kifizetés alól, és ilyenkor nehéz volt magánszemélyként kiállni az igazunkért egy mamut céggel szemben. A ma elfogadott törvénytervezet értelmében azonban, ha valaki autóbalesetet szenved, de nem ő a hibás, a saját biztosítója fedezheti a károkat, és majd az behajtja az összeget a kárt okozó biztosítójától. Így a vita vagy egyezkedés a két biztosító között zajlik, az állampolgár kárát kifizetik, és nem ő van hátrányos helyzetben, ez a fontos” – foglalta össze Benedek Zakariás, az RMDSZ törvényhozója, azt követően, hogy a képviselőház döntő házként fogadta el a kötelező gépkocsi biztosításokat szabályozó törvénytervezetet (RCA).

A Szeben megyei képviselő hangsúlyozta, a jogszabály – amennyiben az államelnök is ellátja kézjegyével – előírja, hogy a kárpótlást 30 napon belül ki kell fizetnie a biztosítócégnek, továbbá hozzátettette, hogy ezentúl lehetőség adódik, hogy felfüggesszék a kötelező biztosítást azon járművekre, amelyeket ideiglenesen nem használnak: „ha valaki huzamosabb ideig a garázsban tartja az autót, mert külföldre utazik vagy más okokból nem használja járművét a közutakon, akkor arra az időszakra nem  számolják fel a kötelező biztosítást és tovább tolják annak érvényességét”- tette hozzá Benedek Zakariás, képviselőház szállításügyi bizottságának tagja.

Erdei-Dolóczki István, az alsóház pénzügyi bizottságának tagja azt emelte ki, hogy az eddigi gyakorlathoz képest, amikor a biztosítás összegének felső határa volt meg szabva, a törvénytervezet a szabad piac elvét érvényesíti előnyben eltörölve ezt a felső határt. „Sértette a szabad piacgazdaság elvét a jelenlegi joggyakorlat, ezért volt szükség a módosításra. A ma megszavazott tervezet azt írja elő, hogy a pénzügyi felügyeleti hatóság (ASF), az utóbbi 5 év statisztikáira alapozva, félévente szabjon meg egy referenciaárat, és ezzel dolgozzon a biztosítópiac. Ezt a referenciaárat, és annak összetételét igény szerint a biztosító cég köteles a biztosítás megkötése pillanatában az ügyfél tudomására hozni.” – mondta az RMDSZ-es képviselő, és hozzátette, hogy a jelenleg érvényben lévő plafonárak mellett is bebizonyosodott, hogy nyereséges volt a biztosítópiac. „Nem valószínű, hogy a felső árhatár eltörlésével drágulni fognak a biztosítások, mi több, a biztosításkötési járulékot is kordában tartja az új jogszabály. Eddig ugyanis, volt olyan kirívó eset, amikor akár 50%-ot is bezsebelhetett a bróker, az, aki a biztosítást megkötötte. A ma elfogadott törvénytervezet értelmében a biztosításhoz kötődő kezelési és eladási költségek aránya nem haladhatja meg a biztosítás végső árának a 25%-át” – fogalmazott a képviselő.

Továbbá, a törvény értelmében bűncselekménynek minősül, amennyiben az erre szakosodott autójavító cégek nem eredeti alkatrészeket építenek be a javítás során. „Eddig is tiltotta a törvény a hamisított alkatrészek használatát, most azonban a büntetőtörvénykönyv szerint járnak el azok ellen, akik ezt nem tartják be”− tájékoztatott Bende Sándor, Hargita megyei képviselő a törvénytervezet kapcsán.

Leave a Reply